Feliratkozás Vélemény

2024. augusztus

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

NEMZETI SZABVÁNYÁLLOMÁNY VÁLTOZÁSAI

 

Szabványok megjelenése

2024. augusztus 1-jén 113 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 23 db MSZ EN, 36 db MSZ EN ISO, 3 db MSZ EN ISO/IEC, 30 db MSZ EN IEC, 2 db MSZ EN ISO/ASTM, 1 db MSZ CLC IEC/TS, 14 db MSZ ISO és 4 db MSZ.

tovább


Szabványok visszavonása

2024. augusztus 1-jén összesen 103 db nemzeti szabvány visszavonására került sor. Ebből 49 db új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt, 44 db pedig helyettesítés nélkül került visszavonásra. 10 db magyar nemzeti szabvány az új kiadásukkal együtt a megadott időpontig párhuzamosan érvényes. A párhuzamos együttélés elősegíti a szervezetek fokozatos átállását az új kiadás alkalmazására.


Szabványok szövegének változása (helyesbítés, módosítás)

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. augusztus 1-jén 9 db nemzeti szabvány helyesbítését és 9 db nemzeti szabvány módosítását tette közzé.


Szabványok programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. augusztus 1-jén 2 db nemzeti szabvány kidolgozását vette programba.

tovább


Szabványok tervezett visszavonása

A következőben megadott forrásdokumentum nélküli nemzeti szabványok visszavonási szándékát a Magyar Szabványügyi Testület – a felszólalási határidővel – közzéteszi az érdekelt szakemberek számára.

tovább


MAGYAR NYELVEN MEGJELENT SZABVÁNYOK

2024. augusztus 1-jén 12 db magyar nyelvű szabvány jelent meg

tovább


Faipari szabványok – MSZ 44; MSZ 16625; MSZ 17301-2; MSZ 17301-3

Az MSZ 44:2024 Kivágás hazai fafajokból szabvány a fenyő és lombos fafajokból kitermelhető kivágástermékekkel kapcsolatos követelményeket adja meg a fafajtól és a kivágás felhasználási céljától függően. Az MSZ 16625:2024 Faapríték farostlemezhez és forgácslaphoz szabvány a különböző fafajokból készített és farostlemez vagy forgácslap gyártásához szánt faapríték minőségi osztályba sorolásának előírásait tartalmazza. Az MSZ 17301-2:2024 Lombos fűrészáru. Általános előírások. 2. rész: Deszka és palló szabvány, valamint az MSZ 17301-3:2024 Lombos fűrészáru. Általános előírások. 3. rész: Zárléc és gerenda szabvány a lombos fafajokból termelt fűrészáru követelményeit, a minősítés és az osztályba sorolás előírásait, a fűrészáru megnevezése és megjelölése előírásait, továbbá a szállítás és a tárolás követelményeit tartalmazza.

tovább


A hegesztési munkarendi előírás minősítése egyszerűen – MSZ EN ISO 15610

Az MSZ EN ISO 15610:2024 Fémek hegesztési munkarendjének előírása és minősítése. Minősítés bevizsgált hegesztőanyag alapján (ISO 15610:2024) szabvány lehetővé teszi, hogy próbadarabok költséges hegesztése és vizsgálata nélkül, a hegesztőanyag-gyártó adatainak felhasználásával (bevizsgált hegesztőanyag felhasználásával), elismert szabvány szerint minősített munkarendnek megfelelően készüljenek hegesztett szerkezetek.

tovább


Darucsapágyak határállapota – MSZ EN 13001-3-4

Az MSZ EN 13001-3-4:2019 Daruk. Általános kialakítás. 3-4. rész: Gépek határállapotai és megfelelőségük igazolása. Csapágyak szabvány a hagyományos gépelemekben előforduló csapágyaktól eltérő – a daruk esetében szükséges – csapágyak tervezésének általános feltételeit, követelményeit és módszereit határozza meg, figyelembe véve a daruk esetében jelentkező mechanikai igénybevételeket.

tovább


Mozgó munkaállványok biztonsága – MSZ EN 280-1

Az MSZ EN 280-1:2022 Mozgó munkaállványok. 1. rész: Számítások. Állékonysági feltételek. Kialakítás. Biztonság. Ellenőrzések és vizsgálatok szabvány meghatározza a mozgó munkaállvány használata során fellépő veszélyeket, valamint ezek megelőzésének, megszüntetésének vagy csökkentésének módját (szilárdsági és állékonysági számítások, szerkezeti kialakítás, biztonsági vizsgálatok, ellenőrzések).

tovább


Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek auditálása és tanúsítása – MSZ ISO 22003-1

Az MSZ ISO 22003-1:2024 Élelmiszer-biztonság. 1. rész: Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek auditálását és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények szabvány az iparági szabályozások változásaira reagálva olyan új követelményeket tartalmaz, amelyek javítják a megfelelőségértékelési folyamat színvonalát és hatékonyságát, valamint ezzel az élelmiszer-biztonságot.

tovább


Fotovillamos rendszerek teljesítményfelügyelete – MSZ EN IEC 61724-1

Az MSZ EN IEC 61724-1:2022 Fotovillamos rendszerek teljesítőképessége. 1. rész: Felügyeleti rendszer (IEC 61724-1:2021) szabvány a fotovillamos rendszerek teljesítményfelügyeletéhez és -elemzéséhez kapcsolódó szakkifejezéseket, berendezéseket és módszereket tartalmazza.

tovább


Irányítási rendszerszabványok módosítása – MSZ ISO 35001:2019/Amd 1; MSZ ISO 45001:2018/Amd 1; MSZ ISO 37001:2016/Amd 1

Az MSZ ISO 35001:2019/Amd 1 Laboratóriumok és más kapcsolódó szervezetek biológiai kockázatainak menedzselése. 1. módosítás: Az éghajlatváltozás elleni fellépést célzó intézkedések; az MSZ ISO 45001:2018/Amd 1 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval. 1. módosítás: Az éghajlatváltozás elleni fellépést célzó intézkedések (kétnyelvű); az MSZ ISO 37001:2016/Amd 1 Antikorrupciós irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval. 1. módosítás: Az éghajlatváltozás elleni fellépést célzó intézkedések módosítások egységes formában és tartalommal kiegészítik az alapszabványokat az éghajlatváltozás miatt szükséges követelményekkel.

tovább


HIÁNYPÓTLÓ, IDEGEN NYELVŰ NEMZETI SZABVÁNYOK

Ha a következőkben ismertetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenése egy szervezet vagy szakember számára fontos, és ezt szakmai és/vagy pénzügyi támogatással hajlandó segíteni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.


Az ESG-beszámolót támogató szabványok

Hatályba lépett a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló 2023. évi CVIII. törvény. A törvény szerint számos vállalkozás számára kötelező az éves ESG-beszámoló elkészítése (Environmental – környezeti, Social – társadalmi, Governance – vállalatirányítási). A szabványok értékes és nélkülözhetetlen támogatást nyújtanak az ESG-beszámolókkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítéséhez, így a fenntarthatósági célok eléréséhez is. Számos szakterület szabványain túl (pl. fenntartható beszerzés) különös figyelmet kell fordítani a környezetvédelemmel, a káros kibocsátásokkal, a környezet szennyezésével kapcsolatos szabványokra is.

tovább


EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI SZABVÁNYOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÖZLEMÉNYEK ÉS HÍREK


Közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC); Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok.

A közleményekkel/hírekkel kapcsolatban további tájékoztatás (részvételi lehetőség a munkában, a dokumentumok elérhetősége stb.) a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 


Hírek


IoT-rendszerek biztonságos működése – védelem a kibertámadásokkal szemben

Az Internet of Things (IoT – dolgok internete) velejárója, hogy egyre több eszköz rendelkezik olyan hardverrel, amely révén az adott eszköz (pl. otthoni router, IP-kamera) alapfunkcióján/rendeltetésén túl alkalmassá válik adatok rögzítésére, fogadására és továbbítására, valamint kölcsönös és széles körű kommunikációra. Az eszközök számának és az általuk alkotott rendszerek növekedése/elterjedése jelentős kockázatitényező-növekedéssel is jár. A kibertámadások elleni védelem magasabb szintre emelését, azaz az IoT-eszközök biztonságosságát, illetve az esetleges károk megelőzését/enyhítését a nemzetközi szabványok jelentősen segítik.

tovább


IKT-fenntarthatóság – ETSI–ITU-szimpózium

Az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) a Nemzetközi Távközlési Egyesülettel (ITU) együttműködve szimpóziumot szervez az IKT- (információs és kommunikációs technológiai) fenntarthatóság témakörében, 2024. december 11–12-én az ITU székhelyén, Genfben. A szimpózium célkitűzései: beszámoló a fenntartható IKT-vel kapcsolatos legújabb szabványosítási tevékenységről; tájékoztatás a környezeti fenntarthatósági szabványok alkalmazásáról az IKT-termékekhez, -hálózatokhoz és
-szolgáltatásokhoz kapcsolódó politikák és szabályozások támogatására; a fenntarthatóságot szolgáló IKT-kezdeményezések élvonalbeli innovációinak, eseti példáinak és kutatási projektjeinek bemutatása.

tovább


RENDSZERTANÚSÍTÁS


A társadalmi felelősségvállalás irányítási rendszer követelményei (IQNET SR 10:2015) felülvizsgálata/korszerűsítése – felhívás nyilvános konzultációra

Az IQNET Association és tagjai által kifejlesztett, a tanúsíthatóságot lehetővé tevő és a fenntarthatóságra összpontosító nemzetközi követelményrendszer (IQNet SR 10:2015) felülvizsgálatát a megváltozott körülmények (klímaváltozás, ESG, migráció stb.) kényszerítették ki. A felülvizsgálatot az IQNET Association egyik speciális munkacsoportja, a Social Compliance Technical Advisory Group (SC TAG) végzi. Az IQNET a felülvizsgálat során, nyilvános konzultáció keretében, mindenki számára lehetővé teszi a véleménynyilvánítások, a kritikák és a javaslatok beküldését annak érdekében, hogy az IQNET SR 10 korszerűsített változata a „társadalmi felelősségvállalás” mellett a „fenntartható fejlődés” irányába mutasson, és még jobban igazodjon az ISO Guide 82 (Útmutató a fenntarthatóság szabványokban történő kezeléséhez) ajánlásaihoz.

tovább


Sikeres felügyeleti akkreditációs eljárás az MSZT-nél

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) 2024. július 18-án döntött a Magyar Szabványügyi Testület akkreditált státuszának fenntartásáról az MSZ EN ISO 22000:2018 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek témájú szabvány szerinti tanúsítás területén.

tovább


A Háztechnika Kft. – az MSZT új ügyfele – minőségirányítási rendszerének sikeres auditálása

2024 augusztusában sikereresen lezárult a Háztechnika Szerelő, Tervező és Forgalmazó Kft. MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerének (MIR) auditálása. A sikeres audit alapján az MSZT kiadta a nemzeti (MSZT-) és a nemzetközi (IQNET-) tanúsítványokat. A szervezet minőségirányítási rendszerének alkalmazási területe: épületgépészeti szolgáltatások – fűtés-hűtés, víz-, csatorna-, gáz- és sűrítettlevegő-ellátás, valamint klíma és légtechnika – kivitelezése.

tovább


Az IQNET 2024. évi Közgyűlése

A svájci székhelyű IQNET (Megfelelőségértékelő Testületek Nemzetközi Hálózata), amelynek az MSZT 1998 óta teljes jogú tagja és amelynek jelenleg 33 (európai és Európán kívüli) országból 34 tagja van, 2024. május 31-én tartotta éves Közgyűlését a portugál Cascaisban. A május 31-i Közgyűlés előtt az SCPM – Szakmai Értékelés és Tagság Állandó Bizottság; az SCCP – Alkotmány és Politika Állandó Bizottság; az SCMD – Marketing és Fejlesztési Állandó Bizottság; SCH – Harmonizációs és Legjobb Gyakorlat Állandó Bizottság és a CEO tartottak ülést.

tovább


Energetikával, energiával kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a jogszabályok változásának nyomon követése.

tovább


OKTATÁS/KÉPZÉS

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás az MSZT honlapján az MSZT-Akadémia Képzések menüpont alatt vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 06 1 4566 925.

tovább


Acélszerkezetek kivitelezésének előírásai (MSZ EN 1090-2) – szakmai fórum

Az MSZ EN 1090-2 Acél- és alumíniumszerkezetek kivitelezése. 2. rész: Acélszerkezetek műszaki követelményei szabvány az acélszerkezetek kivitelezésének alapdokumentuma: teljeskörűen megadja a megfelelő szilárdság, stabilitás, használhatóság és tartósság biztosítása érdekében szükséges követelményeket. Az angol nyelvű szabvány 210 oldalon tárgyalja a legfontosabb témaköröket (dokumentáció, alapanyagok, előkészítés és összeállítás, hegesztett és mechanikai kötések, helyszíni szerelés és felületkezelés, geometriai tűrések, ellenőrzések, vizsgálatok és javítási intézkedések). A szabvány magyar nyelvű változatának tervezett megjelenését (2024. október) követően a szabvány megismerésének/értelmezésének/alkalmazásának támogatása céljából a Magyar Szabványügyi Testület szakmai fórumot szervez.

tovább


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2024 júliusában az Online Szabványkönyvtárnak 25 új előfizetője volt, 122 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 1 előfizetésre került sor.


EGYÉB HÍREK


AZ MSZT ÚJ TAGJA

A Magyar Szabványügyi Testület új tagja: AUDI Hungária Zrt. (MSZT/MB 937)

tovább

Az MSZT-be való belépésről, a tagsági feltételekről, az MSZT tagjairól és a Műszaki Bizottságokról bővebb információ az MSZT honlapján.


Feliratkozás Vélemény