Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek auditálása és tanúsítása

Számos törvény, rendelet és előírás létezik az élelmiszerlánc biztonságára vonatkozóan, mint a megfelelőségértékelés, beleértve az ellenőrzést, a vizsgálatot és a tanúsítást, amely biztosítja a követelmények teljesülését. Ha azonban a vizsgáló szervezet nem felel meg a követelményeknek, az az egész rendszert negatívan befolyásolja. Emiatt fontos az akkreditálás, amely biztosítja, hogy az értékelést végző személyek kompetensek, pártatlanok legyenek és ezáltal az elvárt eredményeket nyújtsák.

Az ISO számos nemzetközi szabványt dolgozott ki – melyek közül számos magyar nyelvű nemzeti szabványként is elérhető (pl. MSZ EN ISO/IEC 17020, MSZ EN ISO/IEC 17021-1, MSZ EN ISO/IEC 17065 stb.) –, amelyekre a szabályozó hatóságok hivatkoznak az ellenőrző testületek, laboratóriumok és tanúsító testületek alkalmasságának értékelésekor az élelmiszer-ellátási láncban (a növénytermesztéstől és az állattenyésztéstől kezdve a forgalmazáson, a tároláson, a vendéglátáson át a csomagolásig és más területekig).

2024. augusztus 1-jén megjelent az MSZ ISO 22003-1:2024 Élelmiszer-biztonság. 1. rész: Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek auditálását és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények szabvány magyar nyelvű változata, amely az MSZ EN ISO 22000-ben vagy más meghatározott ÉBIR-követelményeknek megfelelő élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer auditjára és tanúsítására vonatkozó követelményeket határoz meg. Az ISO/IEC 17021-1 kiegészítő közös elemeket tartalmaz az élelmiszer-biztonság tanúsításához. E szabvány az iparági szabályozások változásaira reagálva olyan kiegészítéseket tartalmaz, amelyek a követelmények nagyobb harmonizációjával és következetességével javítják a megfelelőségértékelési folyamatot és az élelmiszer-biztonságot.

Az ISO 22003-2 Food safety. Part 2: Requirements for bodies providing evaluation and certification of products, processes and services, including an audit of the food safety system (Élelmiszer-biztonság. 2. rész: Az élelmiszer-biztonsági rendszer auditálására és a termékek, eljárások és szolgáltatások értékelését és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények) kiegészíti az ISO/IEC 17065-öt. Ez magában foglalja azokat a szabályokat, amelyek megfelelnek az élelmiszer-biztonság nemzetközileg elfogadott alapelvein (pl. CODEX Általános Élelmiszer-higiéniai Alapelvek) alapuló és irányítási rendszerelemeket tartalmazó tanúsítási rendszer követelményeinek.

Az ISO 22003-2 magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2521.html

 

Szalay Anna

2024. augusztus

 

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 635 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek

ISO/TC 34/SC 17 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!