A hegesztési munkarendi előírás minősítése egyszerűen az MSZ EN ISO 15610 szerint

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. augusztus 1-jén tette közzé az MSZ EN ISO 15610:2024 Fémek hegesztési munkarendjének előírása és minősítése. Minősítés bevizsgált hegesztőanyag alapján (ISO 15610:2024) szabvány angol és magyar nyelvű változatát. A magyar nyelvű változatot a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés támogatásának köszönhetően készítette el az MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások nemzeti szabványosító műszaki bizottság.

A hegesztési munkarendek minősítésének a bevizsgált hegesztőanyagok felhasználási adatain alapuló módszerére vonatkozó MSZ EN ISO 15610 az MSZ EN ISO 15607:2020-ban ismertetett, a hegesztési munkarendek minősítésével és előírásával foglalkozó szabványcsoport tagja.

Az MSZ EN ISO 15610 szerinti minősítés során a hegesztésimunkarend-minősítés jegyzőkönyvét (WPQR), az előzetes hegesztési munkarendi előírást (pWPS) és a hegesztési munkarendi előírást (WPS) a bevizsgált hegesztőanyag felhasználási adatai alapján kell elkészíteni.

A bevizsgált hegesztőanyag azt a hegesztőanyagot vagy hegesztőanyag-kombinációt jelenti, amelyet a hegesztőanyagok osztályba sorolására vonatkozó szabványok szerint megvizsgáltak.

Az MSZ EN ISO 15610 szerinti eljárás a jól hegeszthető alapanyagokból hegesztett olyan sarok- és tompavarratos kötések esetén alkalmazható, amelyekre nincsenek szigorú, pl. keménységre, ütőmunkára, előmelegítési hőmérsékletre stb. vonatkozó követelmények. A szabvány szerinti minősítés lehetővé teszi, hogy az alapanyagok, a hegesztési eljárások és a hegesztett kötésre vonatkozó követelmények tekintetében korlátozott körben próbadarabok költséges hegesztése és vizsgálata nélkül, a hegesztőanyag-gyártó adatainak felhasználásával, de mégis elismert szabvány szerint minősített munkarendnek megfelelően készüljenek hegesztett szerkezetek.

Szabó József

2024. augusztus

 

Kapcsolat

Szabó József

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások

CEN/TC 121 Hegesztés és rokon eljárások

ISO/TC 44 Hegesztés és rokon eljárások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!