Beszámoló az IQNET 2024. évi Közgyűléséről

Cascais, Portugália,

2024. május 27–31.

 

A svájci székhelyű IQNET (Megfelelőségértékelő Testületek Nemzetközi Hálózata), amelynek az MSZT 1998 óta teljes jogú tagja, jelenleg 33 (európai és Európán kívüli) országból 34 tagszervezetet tudhat soraiban.

A tagok szélesebb körben évente kétszer találkoznak a szervezet által nyújtott szolgáltatások, harmonizációs elvek, valamint tagsági kérdések frissítése, megvitatása és a szükséges döntések meghozatala érdekében.

Az IQNET 2024. május 31-én megtartott éves Közgyűlését a portugál Cascaisban tartotta, ahol az MSZT-t 2 fő: Krantz Domokos, a Szabványosítási Titkárság főosztályvezető-helyettese és Biacsi Levente, a Tanúsítási Titkárság megbízott főosztályvezető-helyettese képviselte.

 

Az IQNET vezetősége:

Az IQNET elnöke: Alex Stoichitoiu (SRAC – Románia).

Az SCCP (Alkotmány és Politika Állandó Bizottság) elnöke: Michael Drechsel (DQS – Németország).

Az SCPM (Szakmai Értékelés és Tagság Állandó Bizottság) elnöke: Aykut Kirbaş (TSE – Törökország).

Az SCH (Harmonizációs és Legjobb Gyakorlat Állandó Bizottság) elnöke: Gustavo Pontoriero (IRAM – Argentína).

Az SCMD (Marketing és Fejlesztési Állandó Bizottság) elnöke: Mario Calderon (AENOR – Spanyolország).

 

A 36. Közgyűlés üléseinek programja:

Dátum

Idő

Rendezvény

2024. május 27.

9:00 – 13:00

14:00 – 18:00

SCPM – Szakmai Értékelés és Tagság Állandó Bizottság ülése

SCCP – Alkotmány és Politika Állandó Bizottság ülése

2024. május 28.

9:00 – 18:00

SCMD – Marketing és Fejlesztési Állandó Bizottság ülése

2024. május 29.

9:30 – 18:00

SCH – Harmonizációs és Legjobb Gyakorlat Állandó Bizottság ülése

2024. május 30.

9:00 – 13:00

CEO-megbeszélés

2024. május 31.

10:00 – 17:00

Közgyűlés

 

Tájékoztató a bizottsági munkákról:

SCPM – Szakmai Értékelés és Tagság Állandó Bizottság ülése:

Bemutatásra és ismertetésre került az értékelést végző auditorok csoportja és az auditok ütemterve. Megvitatásra került egy optimalizáltabb útmutató az SCPM-auditorok részére, illetve kimutatás készült az IQNET-tagok éves teljesítményéről.

SCCP – Alkotmány és Politika Állandó Bizottság ülése:

A SCCP ajánlása alapján az Etikai Bizottság jelenleg egy IQNET-irányelven dolgozik, amely a csalárd magatartás azonosítására, kivizsgálására és kezelésére fogalmaz meg intézkedéseket. Az Etikai Bizottság is támogatta a nemek közötti egyenlőségről szóló Belső IQNET-közleményt és további kérdéseket fogalmazott az éves teljesítményértékelési gyakorlatba a tanúsítási ágazat integritásához kapcsolódóan. A Bizottság további belső dokumentumot dolgozott ki az ISO 44001 követelményeinek teljesítésére, a mesterséges intelligencia szabályozására, illetve a panaszkezelés folyamatának felülvizsgálatára.

SCMD – Marketing és Fejlesztési Állandó Bizottság ülése:

A Bizottság továbbra is nagy hangsúlyt fektet a márka folyamatos építésére és fejlesztésére. Kiválasztásra került az IQNET Day plakátja. Továbbá tájékoztatást adtak arról, hogy az ISO 7101 és ISO/IEC 42001 szabványok tanúsítása esetén IQNET-okirat is kiadható.

SCH – Harmonizációs és Legjobb Gyakorlat Állandó Bizottság ülése

Az eddig kezdeményezés részeként két White Paper (iránymutató) már elkészült, és további dokumentumok jelenleg kidolgozás alatt vannak. Sor került az összekötő képviseletek aktualizálására, az Irányítási Kézikönyv dokumentumainak elismerésére, valamint a munkacsoporti munkák és transzverzális projektek jelentéseire. Továbbá dolgoztak a Deal or NO Deal gyakorlaton, amely elősegíti az akkreditációs kritériumok értelmezésének megértését és tudatosságát a főbb nemzetközi és regionális fórumokon.

Közgyűlési információk:

A 2023-as év több szempontból is kedvező volt az IQNET számára, egyrészt kompetens képviselői által továbbra is kulcsfontosságú szereplője a szabványosítással és tanúsítással kapcsolatos szervezetek munkacsoportjainak (IAF, EA, ISO, GFSI), így képes volt hozzájárulni több fontos dokumentum létrejöttéhez és döntés meghozatalához. Az IQNet Ltd megszerezte ideiglenes licencét az FSSC-től, amellyel a későbbiekben lehetővé válna az IQNET részére, hogy akkreditációt szerezhessen az FSSC 2400-ra. Az IQNet-Akadémia is tevékenyen részt vesz világszinten a kompetens auditorok képzésében és továbbképzésében, számos képzési lehetőséget kínálva.

A hálózati működés és az IQNET-márka továbbra is képes biztosítani a tagok számára azokat az előnyöket, amelyekkel működésüket folyamatosan fejleszteni tudják és pozíciójukat meg tudják tartani.

Az LSQA (Uruguay) hivatalosan is meghívta a tagokat Montevideóba a november 11–15. közötti hétre az IQNET 2024-es évzáró üléseire, amely hibrid módon kerül lefolytatásra. Továbbá döntés született a 37. IQNET-Közgyűlés helyszínéről (Szlovénia – az SIQ szervezésében), amely egybeesik az IQNET 35. évfordulójának megünneplésével.

 

 

Budapest, 2024. július 24.

 

Biacsi Levente

Krantz Domokos

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!