Az irányítási rendszerszabványok egységes módosítása

Az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések azon számos kérdéskör egyikét jelentik, amelyet a szervezeteknek figyelembe kell venniük a belső és külső környezetük elemzése, valamint ügyfeleik és más érdekelt felek igényeinek meghatározása során.

A változásokra való reagálás az irányítási követelményszabványokban is megjelent, ennek megfelelően e szabványmódosításokat az MSZT is folyamatosan illeszti be a nemzeti szabványállományba.

2024. augusztus 1-jén a következő nemzetközi szabványmódosítások jelentek meg:

  • MSZ ISO 35001:2019/Amd 1 Laboratóriumok és más kapcsolódó szervezetek biológiai kockázatainak menedzselése. Az éghajlatváltozás elleni fellépést célzó intézkedések (angol és magyar nyelven)
  • MSZ ISO 45001:2018/Amd 1 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval. Az éghajlatváltozás elleni fellépést célzó intézkedések (kétnyelvű: angol és magyar)
  • MSZ ISO 37001:2016/Amd 1 Antikorrupciós irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval. 1. módosítás: Az éghajlatváltozás elleni fellépést célzó intézkedések (angol és magyar nyelven)

A módosítások – egységesen – az IR-szabványok 4.1. és 4.2. szakaszába kerültek beépítésre úgy, hogy a szakaszok általános követelményei változatlanok maradtak, és kiegészültek az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2024. augusztus

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

MSZT/MCS 211 Orvostechnika

ISO/TC 212 Klinikai laboratóriumi vizsgálatok és in vitro diagnosztikai vizsgálati rendszerek

ISO/TC 309 Szervezetirányítás

ISO/TC 283 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!