Az ESG-vel kapcsolatos környezeti szabványok – 4. rész

A vállalati fenntarthatósági irányelv, a CSRD a magyar jogrendszer részévé vált 2024 áprilisában. Ennek értelmében a jogszabályban meghatározott vállalatok számára évente kötelezővé teszik az ESG-adatszolgáltatást. Az ESG a környezeti (Environmental), a társadalmi (Social) és a vállalatirányítási (Governance) szavak angol rövidítése. Az ESG-beszámolók tartalmát az ESRS európai fenntarthatósági jelentéstételi standardok írják elő.

Korábban összefoglalásképpen olvashattak az ESG-t támogató szabványokról, e cikkben folytatjuk az előírt kritériumok teljesítését támogató szabványok ismertetését.

Különböző környezeti témákat támogató szabványok. Kibocsátásokkal kapcsolatos szabványok. Szennyezéssel kapcsolatos szabványok

MSZ EN ISO 14064-1 Üvegházhatású gázok. 1. rész: Előírások és útmutatás üvegházhatású gázok kibocsátására és kivonására irányuló, szervezeti szintű számszerűsítésre és jelentéstételre (ISO 14064-1:2018)

A szabvány a vállalat üvegházhatású gázkibocsátása elszámolásának, azaz a vállalati szénlábnyom (CCF) megállapításának alapja. A szabvány követelményeket ad meg az üvegházhatású gázok kibocsátásának számszerűsítéséhez és ellenőrzéséhez szervezeti szinten. Tartalmazza a szervezet ÜHG-leltárainak tervezésére, fejlesztésére, kezelésére, jelentéstételére és verifikálására vonatkozó követelményeket.

MSZ EN ISO 14064-2 Üvegházhatású gázok. 2. rész: Előírások útmutatóval az üvegházhatású gázok kibocsátásainak csökkentésére vagy kivonásuk fokozására irányuló projektszintű számszerűsítésre, figyelemmel kísérésre és jelentéstételre (ISO 14064-2:2019)

A szabvány követelményeket ír le és útmutatást ad az üvegházhatású gázok kibocsátásának számszerűsítéséhez, tervezéséhez és ellenőrzéséhez projektszinten. Követelményeket ad meg az ÜHG-projektek tervezéséhez, a tervben és az alapvonal-forgatókönyvben szereplő ÜHG-források, -nyelők és -tárolók kiválasztásához, az ellenőrzéshez, valamint az ÜHG-projekt teljesítménye és az adatok minősége kezelésének dokumentálásához.

MSZ EN ISO 14067 Üvegházhatású gázok. Termékek szénlábnyoma. Követelmények és irányelvek a számszerűsítéshez (ISO 14067:2018)

A szabvány meghatározza a termék szénlábnyomának (CFP) számszerűsítésére és jelentésére vonatkozó elveket, követelményeket és iránymutatásokat az életciklus-értékelésre (LCA) vonatkozó nemzetközi szabványokkal (MSZ EN ISO 14040 és MSZ EN ISO 14044) összhangban. A dokumentum csak egy kategóriával foglalkozik, az éghajlatváltozással. A társadalmi vagy gazdasági szempontokat vagy hatásokat, illetve a termék életciklusa során esetlegesen felmerülő egyéb környezeti szempontokat és kapcsolódó hatásokat nem értékeli.

MSZ IWA 42 Nettó zéró kibocsátás irányelvei

A szabvány olyan irányadó elveket és ajánlásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az üvegházhatású gázok nettó zéró kibocsátásának közös, globális megközelítését az önkéntes kezdeményezések összehangolása, valamint a szabványok, szakpolitikák, nemzeti és nemzetközi szabályozás elfogadása révén.

Közös fogalmakat és meghatározásokat, útmutatást és konkrét ajánlásokat tartalmaz az alábbiakra vonatkozóan:

  • a nettó zéró kibocsátás alapelvei;
  • átmeneti és hosszú távú célok meghatározása, illetve összehangolása a méltányosság, a legújabb tudományos ismeretek, kutatások, valamint az elfogadott helyes gyakorlat alapján;
  • a célok eléréséhez szükséges intézkedések;
  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az értékláncon belül;
  • természetvédelem és helyreállítás;
  • megelőzés, ellentételezés, méltányosság;
  • megfelelő és következetes mutatók nyomon követése, mérése és használata;
  • jelentéstétel és hatékony kommunikáció.

Zajdon Anna

2024. augusztus

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!