
A Magyar Szabványügyi Testület 2025. április 1-jén közzétette az MSZ EN 16175-2:2017 Iszap, kezelt biohulladék és talaj. A higany meghatározása. 2. rész: Hideg gőzös atomfluoreszcens spektrometria (CV-AFS) magyar nyelvű változatát.
A higany olyan nehézfém, amely természetes forrásokból (földkéregből – vulkáni működéssel, geotermikus forrásból) és emberi eredetű tevékenység által (fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, fémgyártásból, cementgyártásból, hulladékégetéssel) kerül a környezetbe. Szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listájában azon vegyi anyagok között, amelyek a legtöbb egészségügyi problémát okozzák (World Health Organization, 2017). A higany vízzel, levegő útján, talajon keresztül vagy növények fogyasztásával juthat be az élőlények szervezetébe, ahol, mint idegméreg, befolyásolja az agy és a vese működését.
Tehát a higanyt saját biztonságunk és környezetünk biztonsága érdekében folyamatosan vizsgálni kell, pl. az MSZ EN 16175-2:2017-tel, amely az iszapban, kezelt biohulladékban és talajban lévő higany meghatározásának módszerét írja le – az MSZ EN 16173 szerinti salétromsavas vagy az MSZ EN 16174 szerinti királyvizes feltárást követően – hideg gőzös atomfluoreszcens spektrometria (CV-AFS) segítségével. A mérési tartomány alsó határértéke 0,003 mg/kg (szárazanyagra vonatkoztatva).
További higanyvizsgálati módszerek, a teljesség igénye nélkül:
MSZ EN 14884:2023
|
|
Helyhez kötött légszennyező források emissziója. Az összes higanykoncentráció meghatározása. Automatizált mérőrendszerek
|
MSZ EN ISO 12846:2013
|
|
Vízminőség. Higanymeghatározás. Atomabszorpciós spektrometria (AAS) dúsítással és dúsítás nélkül (ISO 12846:2012)
|
MSZ EN 15853:2010
|
|
A környezeti levegő minősége. A kiülepedett higany meghatározása szabványos módszerrel
|
MSZ EN 15852:2010
|
|
A környezeti levegő minősége. Az összes gáz-halmazállapotú higany meghatározása szabványos módszerrel
|
MSZ EN 17266:2020
|
|
Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai formáinak meghatározása. Szerves higany meghatározása a tenger gyümölcseiben elemihigany-analízissel
|
MSZ EN 16801:2016
|
|
Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai specieszeinek meghatározása. A metil-higany meghatározása tengeri eredetű élelmiszerekben izotóphígításos GC-ICP-MS-sel
|
MSZ EN 15763:2010
|
|
Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Az arzén, a kadmium, a higany és az ólom meghatározása induktív csatolású plazma sugárforrású tömegspektrometriával (ICP-MS), nyomás alatti feltárás után
|
MSZ EN ISO 17852:2008
|
|
Vízminőség. A higany meghatározása. Atomfluoreszcens spektrometriát alkalmazó módszer (ISO 17852:2006)
|
Forrás:
https://gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/77310/ES1510%20JP%20VT23.pdf?sequence=1
Csík Gabriella
2025. április