Hús és húskészítmények vizsgálatai

2025. február 1-jén megjelent az MSZ ISO 937:2023 Hús és húskészítmények. A nitrogéntartalom meghatározása. Referencia-módszer és az MSZ ISO 1442:2023 Hús és húskészítmények. A nedvességtartalom meghatározása. Referencia-módszer magyar nyelvű változata.

 

Az MSZ ISO 937 referencia-módszert ír le a hús és a húskészítmények nitrogéntartalmának meghatározására a Kjeldahl-elv alapján.

A szabvány az első kiadás (ISO 937:1978) műszaki tartalmának korszerűsítésével jött létre. Az előző kiadáshoz képest a főbb változások a következők:

 

 

kiegészítették az automata Kjeldahl-módszerrel;

 

 

módosították a dokumentum fejezeteinek sorrendjét.

 

Az MSZ ISO 1442 két referencia-módszert ír le a hús és húskészítmények nedvességtartalmának meghatározására:

 

 

egy közvetlen szárítási módszert: olyan hús és húskészítmények esetén alkalmazható, amelyekben a nedvességen kívül kevés az illékony anyag mennyisége;

 

 

egy desztillációs módszert: olyan hús és húskészítmények esetén alkalmazható, amelyekben a nedvességen kívül magas az illékony anyag mennyisége.

 

A szabvány a második kiadás (ISO 1442:1997) műszaki tartalmának korszerűsítésével jött létre. Az előző kiadáshoz képest a főbb változások a következők:

 

 

kiegészítették egy új vizsgálati módszerrel (desztillációs módszer);

 

 

módosították a dokumentum fejezeteinek sorrendjét;

 

 

módosították a közvetlen szárítási módszer alkalmazási területét;

 

 

aktualizálták az Irodalomjegyzéket.

 

Szalay Anna

2025. február

 

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

ISO/TC 34/SC 6 Hús, baromfi, hal, tojás és ezek termékei

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!