2025. február 1-jén megjelent az MSZ ISO 937:2023 Hús és húskészítmények. A nitrogéntartalom meghatározása. Referencia-módszer és az MSZ ISO 1442:2023 Hús és húskészítmények. A nedvességtartalom meghatározása. Referencia-módszer magyar nyelvű változata.
Az MSZ ISO 937 referencia-módszert ír le a hús és a húskészítmények nitrogéntartalmának meghatározására a Kjeldahl-elv alapján.
A szabvány az első kiadás (ISO 937:1978) műszaki tartalmának korszerűsítésével jött létre. Az előző kiadáshoz képest a főbb változások a következők:
|
–
|
|
kiegészítették az automata Kjeldahl-módszerrel;
|
|
–
|
|
módosították a dokumentum fejezeteinek sorrendjét.
|
Az MSZ ISO 1442 két referencia-módszert ír le a hús és húskészítmények nedvességtartalmának meghatározására:
|
–
|
|
egy közvetlen szárítási módszert: olyan hús és húskészítmények esetén alkalmazható, amelyekben a nedvességen kívül kevés az illékony anyag mennyisége;
|
|
–
|
|
egy desztillációs módszert: olyan hús és húskészítmények esetén alkalmazható, amelyekben a nedvességen kívül magas az illékony anyag mennyisége.
|
A szabvány a második kiadás (ISO 1442:1997) műszaki tartalmának korszerűsítésével jött létre. Az előző kiadáshoz képest a főbb változások a következők:
|
–
|
|
kiegészítették egy új vizsgálati módszerrel (desztillációs módszer);
|
|
–
|
|
módosították a dokumentum fejezeteinek sorrendjét;
|
|
–
|
|
módosították a közvetlen szárítási módszer alkalmazási területét;
|
|
–
|
|
aktualizálták az Irodalomjegyzéket.
|
Szalay Anna
2025. február