Általános irányelvek a nitrogéntartalom meghatározásához

2025. február 1-jén megjelent az MSZ ISO 1871:2024 Élelmiszertermékek és takarmányfélék. Általános irányelvek a nitrogéntartalom meghatározásához Kjeldahl-módszerrel magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.

Az állati vagy növényi eredetű élelmiszerekben és takarmányokban felhasznált termékek vizsgálata magában foglalhatja ezek nitrogéntartalmának Kjeldahl-módszerrel történő meghatározását.

Az MSZ ISO 1871 általános irányelveket tartalmaz a nitrogéntartalom Kjeldahl-módszerrel történő meghatározásához. A szabvány a Kjeldahl-módszerrel közvetlenül meghatározható nitrogénvegyületeket tartalmazó élelmiszerekre és takarmányokra alkalmazható. Viszont ez a mérési elv nem veszi figyelembe a nitrátokból és nitritekből származó nitrogént.

A szabvány leírja a módszer különböző szakaszait, a kapcsolódó kritikus pontokat és a minimálisan elérendő célokat, a módszer helyes alkalmazásának biztosítása érdekében.

 

Szalay Anna

2025. február

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

ISO/TC 34 Élelmiszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!