Horizontális módszer az Escherichia coli O157 kimutatására

 

2025. január 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 16654:2025 EV Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az Escherichia coli O157 kimutatására (ISO 16654:2001 + Amd 1:2017 + Amd 2:2023) magyar nyelvű egyesített változat.

Az MSZ EN ISO 16654:2025 EV egy horizontális módszert ír elő az Escherichia coli O157 szerocsoport kimutatására.

Az élelmiszerek és takarmányok sokfélesége miatt az MSZ EN ISO 16654 horizontális módszere nem feltétlen megfelelő minden részletében bizonyos termékekre. E termékek esetén különböző, specifikus módszerek alkalmazhatók, ha alapos műszaki okok miatt ez elengedhetetlen. Ajánlott mindent elkövetni annak érdekében, hogy e horizontális módszert alkalmazzák.

Az Escherichia coli O157 kimutatásához négy vizsgálati szakaszra van szükség:

a)         a vizsgálati mintarész dúsítására;

b)        a mikroorganizmusok elválasztására és koncentrálására;

c)         a megtapadt baktériumok izolálására;

d)        az E. coli O157 telepek megerősítésére.

Az egyesített változat visszavonja az MSZ EN ISO 16654:2001, az MSZ EN ISO 16654:2001/A1:2017 és az MSZ EN ISO 16654:2017/A2:2023 hivatkozási számú dokumentumokat.

Az Escherichia coli törzsei általában emberek és melegvérű állatok normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be. Vannak azonban olyan, a szervezetbe kívülről bejutó E. coli törzsek, amelyek megbetegítő tulajdonságúak; olyan méreganyagokat termelhetnek, amelyek az emberben és állatokban bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

 

Szalay Anna

2025. január

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia

ISO/TC 34/SC 9 Mikrobiológia

CEN/TC 463 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!