A halak és a halászati termékek előkészítésének specifikus szabályai

2025. január 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 6887-3:2025 EV Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 3. rész: A halak és a halászati termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-3:2017 + Amd 1:2020) magyar nyelvű egyesített változat.

 

Az MSZ EN ISO 6887-3:2025 EV a halak és a halászati termékminták és ezek szuszpenzióinak mikrobiológiai vizsgálat céljára való elkészítését írja le, ha a minták az ISO 6887-1-ben leírt módszerektől eltérő elkészítést igényelnek. Ezt a szabványt az ISO 6887-1-gyel együtt kell alkalmazni.

E szabvány tartalmazza az elsődleges termelési területekről származó nyers puhatestűek, előgerinchúrosok és tüskésbőrűek mintavételére vonatkozó speciális eljárásokat.

A szabvány a következő nyers, feldolgozott vagy fagyasztott halakra, kagylókra és az ezekből készült termékekre alkalmazható:

–        nyers halászati termékekre, puhatestűekre, előgerinchúrosokra és tüskésbőrűekre;

–        feldolgozott termékekre;

–        nyers vagy főtt, – tömbökben vagy egyéb módon – fagyasztott halakra, rákfélékre, puhatestűekre és egyebekre.

Az egyesített változat visszavonja az MSZ EN ISO 6887-3:2017 és az MSZ EN ISO 6887-3:2017/A1:2021 hivatkozási számú szabványokat.

 

Szalay Anna

2025. január

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia

ISO/TC 34/SC 9 Mikrobiológia

CEN/TC 463 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!