2025. január 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 6887-3:2025 EV Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 3. rész: A halak és a halászati termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-3:2017 + Amd 1:2020) magyar nyelvű egyesített változat.
Az MSZ EN ISO 6887-3:2025 EV a halak és a halászati termékminták és ezek szuszpenzióinak mikrobiológiai vizsgálat céljára való elkészítését írja le, ha a minták az ISO 6887-1-ben leírt módszerektől eltérő elkészítést igényelnek. Ezt a szabványt az ISO 6887-1-gyel együtt kell alkalmazni.
E szabvány tartalmazza az elsődleges termelési területekről származó nyers puhatestűek, előgerinchúrosok és tüskésbőrűek mintavételére vonatkozó speciális eljárásokat.
A szabvány a következő nyers, feldolgozott vagy fagyasztott halakra, kagylókra és az ezekből készült termékekre alkalmazható:
– nyers halászati termékekre, puhatestűekre, előgerinchúrosokra és tüskésbőrűekre;
– feldolgozott termékekre;
– nyers vagy főtt, – tömbökben vagy egyéb módon – fagyasztott halakra, rákfélékre, puhatestűekre és egyebekre.
Az egyesített változat visszavonja az MSZ EN ISO 6887-3:2017 és az MSZ EN ISO 6887-3:2017/A1:2021 hivatkozási számú szabványokat.
Szalay Anna
2025. január