Takarmányok nyershamutartalmának meghatározása

2024. december 1-jén megjelent az MSZ ISO 5984:2023 Takarmányok. A nyershamutartalom meghatározása szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.

Az MSZ ISO 5984 egy módszert ír elő a takarmányok nyershamutartalmának meghatározására, amely során a vizsgálati mintarész elszenesítését követően (550 ± 25) °C-on elhamvasztják. A lehűlést követően megmérik a kapott hamu tömegét.

A szabvány harmadik kiadása visszavonja és helyettesíti a második kiadást (ISO 5984:2002), amelynek műszaki tartalma korszerűsítve lett. Ez magában foglalja az ISO 5984:2002/Cor 1:2005 műszaki helyesbítést is.

Az előző kiadáshoz képest a főbb változások a következők:

–      megadtak egy alternatív módot a hamvasztásra (közvetlenül a hideg izzítókemencébe helyezés);

–      beillesztették a hőelemes érzékelővel ellátott izzítókemence használatának lehetőségét;

–      törölték a két párhuzamos meghatározás elvégzésére vonatkozó kötelezettséget;

–      módosították az ismételhetőségi és reprodukálhatósági tartományokat.

 

Szalay Anna

2024. december

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 610 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

ISO/TC 34/SC 10 Takarmányok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!