2024. december 1-jén megjelent az MSZ ISO 5984:2023 Takarmányok. A nyershamutartalom meghatározása szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.
Az MSZ ISO 5984 egy módszert ír elő a takarmányok nyershamutartalmának meghatározására, amely során a vizsgálati mintarész elszenesítését követően (550 ± 25) °C-on elhamvasztják. A lehűlést követően megmérik a kapott hamu tömegét.
A szabvány harmadik kiadása visszavonja és helyettesíti a második kiadást (ISO 5984:2002), amelynek műszaki tartalma korszerűsítve lett. Ez magában foglalja az ISO 5984:2002/Cor 1:2005 műszaki helyesbítést is.
Az előző kiadáshoz képest a főbb változások a következők:
– megadtak egy alternatív módot a hamvasztásra (közvetlenül a hideg izzítókemencébe helyezés);
– beillesztették a hőelemes érzékelővel ellátott izzítókemence használatának lehetőségét;
– törölték a két párhuzamos meghatározás elvégzésére vonatkozó kötelezettséget;
– módosították az ismételhetőségi és reprodukálhatósági tartományokat.
Szalay Anna
2024. december