Villamos gyártmánykapcsok és vezetékek azonosítása

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. október 1-jén közzétette az MSZ EN IEC 60445:2022 Az ember-gép kapcsolat, a megjelölés és az azonosítás alapvető és biztonsági elvei. A villamos gyártmánykapcsok, a hozzájuk csatlakozó vezetékvégek és a vezetékek azonosítása (IEC 60445:2021) szabvány magyar nyelvű változatát.

A dokumentum a villamos szerkezetek, például ellenállások, biztosítók, relék, kontaktorok, transzformátorok, forgógépek és adott esetben az ilyen szerkezetek kombinációi (pl. szerelvények) csatlakozókapcsainak azonosítására és megjelölésére, valamint az adott rendeltetésű vezetők csatlakozóinak azonosítására vonatkozik. A félreérthetőség elkerülése és a biztonságos üzemeltetés biztosítása érdekében általános szabályokat állapít meg bizonyos színek vagy alfanumerikus megjelölések használatára a vezetők azonosítása céljából. A vezetők e színeit és alfanumerikus megjelöléseit a vezetékek erein, gyűjtősíneken és villamos szerkezeteken, valamint a kábeleken vagy berendezéseken kell alkalmazni.

Az új kiadás a következő fontosabb műszaki változtatásokat tartalmazza az előző kiadáshoz képest:

  • a fogalommeghatározásokat összehangolták az IEC 60050-195:2021 és az IEC 60050-826:2022 szabványokkal;
  • az adott rendeltetésű vezetők azonosítására használt színre vonatkozó részek követelményeket és nem csak ajánlásokat tartalmaznak;
  • egy új szakasz bevezetése az olyan szerkezetek védőkapcsainak megjelöléséről, melyek több bemeneti tápcsatlakozóval vannak ellátva.

 

Nagy Gábor

2024. október

Kapcsolat

Nagy Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 829 Villamos rajzjelek

CLC/SR 3 Információrendszerek, dokumentáció és grafikus jelképek

IEC/TC 3 Dokumentáció, grafikai jelképek és a műszaki információk megjelenítése

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!