Új európai műszaki bizottság az adatkezelés, az adatterek, a felhő és a peremhálózatok témakörében

Az adat az innováció motorja, átalakítja az iparágakat és alakítja Európa digitális gazdaságának jövőjét. Mivel az adatok az átalakulás középpontjában állnak, létfontosságú, hogy az adatokat mindenki számára hozzáférhetővé tegyük, ugyanakkor gondoskodjunk azok biztonságáról. E jövőkép támogatására a CEN és a CENELEC egy új közös műszaki bizottságot hozott létre, JTC 25 Adatkezelés, adatterek, felhő és peremhálózatok néven.

Az újonnan létrehozott JTC 25 olyan szabványokat fog kidolgozni, amelyek támogatják a digitalizáció széles körű elterjedését és az EU egységes digitális piacának létrehozását. A cél az, hogy az európai ipar hatékonyabb, termelékenyebb, versenyképesebb legyen és teljes mértékben a globális digitális piac integráns részét képezze.

A JTC 25 munkája hozzájárul a megfelelési költségek és a piacra lépési korlátok csökkentéséhez, az innováció és a versenyképesség fokozásához, a zökkenőmentes adatcsere megkönnyítéséhez és az üzleti lehetőségek megteremtéséhez. Különös hangsúlyt kap az interoperabilitás biztosítása. Az adatvezérelt innováció továbbá számos terület, például az egészségügy, a közlekedés és a környezeti fenntarthatóság javát szolgálhatja.

E fontos munka elindítása érdekében a CEN és a CENELEC közös műszaki bizottságának első plenáris ülését 2024. szeptember 20-án tartották Brüsszelben. Az UNI, az olasz szabványügyi szervezet az informatikára szakosodott szövetségi szervezetén, az UNINFO-n keresztül látja el a titkársági feladatokat.

Az UNINFO szerint „ez a bizottság kulcsfontosságú szerepet fog játszani az adatkezeléshez, az adatterületekhez, a felhő- és a peremhálózati technológiákhoz szükséges szabványok európai szintű kidolgozásában. Az innováció ösztönzésével és az interoperabilitás biztosításával célunk az uniós ipar hatékonyságának, termelékenységének és globális versenyképességének növelése. Megalapozzuk a globális digitális gazdaságba teljes mértékben integrált, szilárd digitális jövő alapjait”.

„A JTC 25 nyitóülése nagy sikerrel zárult. A JTC 25 széles körű részvétel mellett megállapodott egy olyan munkastruktúráról, amely az adatmegosztási jogszabályra (Data Act) vonatkozó szabványosítási kérelemtervezet követelményeinek kielégítésére szolgál, és felkészült a JTC hatáskörébe tartozó további munkára. Egy olyan csoportot állítottunk össze, amely nyílt és egyetértésre törekvő megbeszéléseket kíván folytatni. Alig várom a velük való együttműködést” – tette hozzá Sebastian Steinbuss, a CEN/CLC JTC 25 elnöke.

Az MSZT várja azon érintett szervezetek, vállalatok képviselőinek jelentkezését, akik a bizottság munkájában részt kívánnak venni.

 

Kép az alakuló ülésről

Forrás: A CEN-CENELEC honlapja

 

Nagy Gábor

2024. október

Kapcsolat

Nagy Gábor

Kapcsolódó bizottságok

CEN/CLC/JTC 25 Adatkezelés, adatterek, felhő és peremhálózatok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!