2024. október 1-jén megjelent az MSZ ISO 6611:2023 Tej és tejtermékek. Az élesztő- és/vagy penészgombák telepképző egységeinek megszámlálása. Telepszámlálásos módszer 25 °C-on szabvány magyar nyelvű változata.
Az MSZ ISO 6611 egy módszert ír elő tejben és tejtermékekben az életképes élesztő- és/vagy penészgombák telepképző egységeinek (CFU) 25 °C-on történő kimutatására és megszámlálására, telepszámlálásos módszerrel.
A módszer alkalmazható:
- tejre, folyékony tejtermékekre;
- tejporra, szárított édes savóra, szárított íróra, laktózra;
- sajtokra;
- savkazeinre, tejsavas kazeinre, oltós kazeinre;
- kazeinátra, savanyú savóporra;
- vajra;
- fagyasztott tejtermékekre (beleértve a fagylaltokat);
- pudingra, desszertekre, fermentált tejre és tejszínre.
A módszer nem alkalmazható nagyszámú termolabilis élesztőgomba esetén (friss sajtokban). Ilyen esetekben az agar–felületes lemezes módszer előnyösebb.
Szalay Anna
2024. október