Élesztő- és/vagy penészgombák

2024. október 1-jén megjelent az MSZ ISO 6611:2023 Tej és tejtermékek. Az élesztő- és/vagy penészgombák telepképző egységeinek megszámlálása. Telepszámlálásos módszer 25 °C-on szabvány magyar nyelvű változata.

Az MSZ ISO 6611 egy módszert ír elő tejben és tejtermékekben az életképes élesztő- és/vagy penészgombák telepképző egységeinek (CFU) 25 °C-on történő kimutatására és megszámlálására, telepszámlálásos módszerrel.

A módszer alkalmazható:

  • tejre, folyékony tejtermékekre;
  • tejporra, szárított édes savóra, szárított íróra, laktózra;
  • sajtokra;
  • savkazeinre, tejsavas kazeinre, oltós kazeinre;
  • kazeinátra, savanyú savóporra;
  • vajra;
  • fagyasztott tejtermékekre (beleértve a fagylaltokat);
  • pudingra, desszertekre, fermentált tejre és tejszínre.

A módszer nem alkalmazható nagyszámú termolabilis élesztőgomba esetén (friss sajtokban). Ilyen esetekben az agar–felületes lemezes módszer előnyösebb.

 

Szalay Anna

2024. október

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 605 Tej és tejtermékek

ISO/TC 34/SC 5 Tej és tejtermékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!