Változás az ablakok és erkélyajtók követelményszabványaiban

Az MSZT 2024. szeptember 1-jén visszavonta az MSZ 9384 Ablakok és erkélyajtók szabványsorozat még érvényben lévő, 1988-ban kiadott részeit, egyúttal indítványozza az azok helyébe lépő új, forrásdokumentum nélküli (tiszta magyar MSZ) szabvány elkészítését.

A harmonizált európai szabványok térnyerésével párhuzamosan a CPR és CPD előtti jogszabályi környezet szerint készített tiszta magyar MSZ-szabványok fokozatosan váltak elavulttá és – bár egyes követelményeik továbbra is korszerűnek tekinthetők – vált szükségessé a visszavonásuk. Ezen indokok mentén került sor a következő szabványok visszavonására is:

  • MSZ 9384-9:1988 Ablakok és erkélyajtók. Faablakok és fa erkélyajtók anyagtól függő műszaki követelményei, vizsgálatai és minősítése;
  • MSZ 9384-10:1988 Ablakok és erkélyajtók. Acélablakok és acél erkélyajtók anyagtól függő műszaki követelményei, vizsgálatai és minősítése;
  • MSZ 9384-11:1988 Ablakok és erkélyajtók. Alumíniumablakok és alumínium erkélyajtók anyagtól függő műszaki követelményei, vizsgálatai és minősítése;
  • MSZ 9384-12:1988 Ablakok és erkélyajtók. PVC-ablakok és PVC-erkélyajtók anyagtól függő műszaki követelményei, vizsgálatai és minősítése.

E szabványok egységes felépítés szerint adnak meg követelményeket, az azoknak való megfelelés ellenőrzésére szolgáló vizsgálati és minősítési eljárásokat, valamint a szállításra, kezelésre, beépítésre és karbantartásra vonatkozó előírásokat. Ezen szempontok szerint adják meg a fából, az acélból, az alumíniumból és a PVC-ből készülő ablakokra és erkélyajtókra vonatkozó előírásokat.

E dokumentumok olyan területre is tartalmaznak előírásokat, amelyekre a harmonizált termékszabványok nem térnek ki, így indokolt az ezekben lévő műszaki tartalom egy részének megőrzése új formában, figyelembe véve az európai előírásokat. A fentiek alapján az MSZT tervezi egy új korszerűsített szabvány kidolgozását, amely egy dokumentumban, összevonva adja meg a fából, az acélból, az alumíniumból és a PVC-ből készülő nyílászárókra vonatkozó előírásokat.

Amennyiben részt szeretne venni a szabványosítási munkában vagy szerepet kíván vállalni a kidolgozáshoz szükséges pénzügyi források előteremtésében, kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

 

Bernáth Csaba

2024. szeptember

 

 

Kapcsolat

Bernáth Csaba

Kapcsolódó bizottság

MSZT/MB 101 Nyílászárók

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!