Túlfeszültség-védelmi eszközök kiválasztása és alkalmazási elvei

A túlfeszültség-védelmi eszközöket arra használják, hogy meghatározott feltételek mellett megvédjék a villamos rendszereket és berendezéseket a különböző túlfeszültségektől és lökőáramoktól, például a villámcsapástól és a kapcsolási túlfeszültségektől.

2024. szeptember 1-jén megjelent az MSZ IEC 61643-12:2024 Kisfeszültségű túlfeszültség-védelmi eszközök. 12. rész: Kisfeszültségű hálózatra csatlakozó túlfeszültség-védelmi eszközök. Kiválasztás és az alkalmazás elvei szabvány, mely az 50/60 Hz-es váltakozó áramú áramkörökhöz és az 1000 V effektív névleges feszültségig terjedő berendezésekhez csatlakoztatandó túlfeszültség-védelmi eszközök kiválasztásának, működésének, elhelyezésének és koordinálásának elveit írja le, továbbá tájékoztatást nyújt a felhasználónak ezen eszközök hasznos jellemzőiről.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Nagy Gábor

2024. szeptember

Kapcsolat

Nagy Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 804 Szigetelések koordinálása

IEC/TC 37 Túlfeszültség-levezetők

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!