Természetes észterek

A természetes észtereket egyre gyakrabban használják transzformátorokban és olyan villamos berendezésekben, amelyeket a villamos energia előállítására, átvitelére és elosztására használnak. A természetes észterrel töltött berendezések megbízható működésének biztosításához elengedhetetlen a folyadékminőség ellenőrzése és fenntartása.

2024. szeptember 1-jén megjelent az MSZ IEC 62975:2024 Természetes észterek. Alkalmazási és karbantartási irányelvek villamos berendezésekben szabvány, mely eljárásokat és irányelveket határoz meg a természetes észter megfelelő használatához és karbantartásához a zárt transzformátorokban és más villamos berendezésekben.

A szabvány az eredetileg az MSZ EN 62770 és más vonatkozó szabványoknak megfelelően szállított természetes észterekre vonatkozik transzformátorokban, kapcsolóberendezésekben és villamos készülékekben, ahol a folyadék-mintavétel gyakorlati szempontból lehetséges, és ahol a berendezés specifikációjában meghatározott normál üzemi feltételek érvényesek. A szabvány célja továbbá, hogy segítséget nyújtson az energetikai berendezések üzemeltetőinek a természetes észter állapotának értékeléséhez és üzemképes állapotban tartásához, emellett közös alapot biztosít a konkrétabb és teljesebb helyi gyakorlati szabályzatok elkészítéséhez.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Nagy Gábor

2024. szeptember

 

Kapcsolat

Nagy Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 824 Villamos szigetelőanyagok, védőcsövek és vezetékcsatornák

IEC/TC 10 Folyadékok elektrotechnikai alkalmazásokra

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!