Szigetelőlétrák

2024. szeptember 1-jén megjelent az MSZ EN 50528:2024 Kisfeszültségű villamos berendezéseken vagy azok közelében használt szigetelőlétrák szabvány új kiadása.

A dokumentum a kizárólag nem vezetőképes szárakból készült hordozható létrákra alkalmazható, beleértve a tartozékokat, amelyeket kisfeszültségű villamos rendszereken és berendezéseken vagy azok közelében végzett munkákhoz használnak. Ezeket a létrákat általában a szabadvezeték-tartószerkezetekhez való ideiglenes hozzáférés céljából használják, valamint egyes villamosipari munkák elvégzésére. Ezek a létrák más védőfelszerelésekkel együtt elegendő szigetelési szintet biztosítanak a feszültség alatt álló kisfeszültségű berendezésekkel való véletlen érintés elleni védelemhez.

A szabvány alkalmazási területébe nem tartoznak bele az 1000 V váltakozó és 1500 V egyenfeszültséget meghaladó feszültségű villamos berendezéseken végzett feszültség alatti munkák során használt létrák. Ezekre a szigetelőlétrákra az MSZ EN 61478 alkalmazható.

A szabvány nem vonatkozik a részben vezetőképes szárakból készült termékekre, amelyeket általában vegyes létráknak neveznek. Ebben az esetben az MSZ EN 131 sorozatot kell alkalmazni.

A szabvány nem vonatkozik a lépcsős fellépőkre, amelyekre az MSZ EN 14183 vonatkozik.

Ezek a létrák csak speciális szakmai használatra valók, és csak szakképzett személyek használhatják azokat.

Az új kiadás a következő jelentős műszaki változtatásokat tartalmazza az előző kiadáshoz képest:

  • Az előző kiadás az EN 131 (MSZ EN 131) sorozat kiegészítő dokumentumaként készült a kisfeszültségű villamos berendezéseken vagy azok közelében való használatra. Következésképpen ezeknek a létráknak meg kell felelniük az MSZ EN 131 sorozat vonatkozó dokumentumainak és az MSZ EN 50528:2011-nek is. E kiadás filozófiája teljesen más: ez egy teljesen önálló dokumentum, független az MSZ EN 131 sorozattól, azonban az MSZ EN 131 sorozat egyes követelményeit átveszi.
  • A maximális összterhelésre két osztályt vezettek be: 150 daN és 170 daN.
  • Az egyes létratípusok világosan meg vannak határozva.
  • A szabvány újabb vizsgálatokkal egészült ki.
  • A vizsgálati feszültséget 10 kV-ról 36 kV-ra növelték.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Nagy Gábor

2024. szeptember

Kapcsolat

Nagy Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 807 Feszültség alatt végzett munka szerszámai

CLC/TC 78 Feszültség alatti munkavégzés eszközei és szerszámai

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!