Mintavételi technikák mikrobiológiai vizsgálatokhoz
2024. szeptember 1-jén megjelent az MSZ CEN ISO/TS 17728:2019 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Mintavételi technikák az élelmiszertermékek és takarmányfélék mintáinak mikrobiológiai vizsgálatához (ISO/TS 17728:2015) műszaki specifikáció magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.
Az MSZ CEN ISO/TS 17728 a laboratóriumba mikrobiológiai vizsgálat céljából beküldött minták begyűjtésére vonatkozik. Általános utasításokat és specifikus követelményeket ad a mintavételre és a laboratóriumba történő szállításra vonatkozóan.
A mintavételi tervek nem tartoznak a műszaki specifikáció alkalmazási területébe.
A műszaki specifikáció minden élelmiszer- és takarmánytermékre alkalmazható, beleértve a tömbökben fagyasztott termékeket, a hasított állatokat (kivéve a hasított állatok felületi mintavételét), a húsokat és az ömlesztett termékeket.
Szalay Anna
2024. szeptember