Mintavételi stratégiák a GMO-k és az ezeket tartalmazó termékek kimutatására

A helyes mintavétel nagy körültekintést igénylő művelet. Hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a vizsgálandó áruból származó minta reprezentatív legyen.

Ha az élelmiszerek mintavételét mintavételi stratégia nélkül és a tételspecifikus tulajdonságok figyelmen kívül hagyásával végzik, a vizsgálati eredmény csak a vizsgált mintára vonatkozóan lesz érvényes.

A terméktétel megfelelőségi szintjének felmérésekor, az alkalmazott mintavételi stratégiák során meghatározott számú mintát kell venni, így a vizsgálat eredménye az egész tételre kiterjeszthető lesz. A mintavételi stratégiák alkalmazása az egyetlen hatékony módja annak, hogy helyes megállapításokat tegyenek a vizsgált termék természetét (pl. GMO-tartalmát) illetően.

2024. szeptember 1-jén megjelent az MSZ CEN/TS 15568:2007 Élelmiszerek. Analitikai módszerek a genetikailag módosított organizmusok és az ezeket tartalmazó termékek kimutatására. Mintavételi stratégiák műszaki specifikáció magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.

A műszaki specifikációt élelmiszerekre dolgozták ki, de alkalmazható más termékek, pl. takarmányok és a környezetből származó növényi minták esetében is.

 

Szalay Anna

2024. szeptember

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 633 Biotechnológia

CEN/TC 275/WG 11 Genetikailag módosított élelmiszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!