Grafikus szimbólumok

2024. szeptember 1-jén egyelőre angol nyelven megjelent az MSZ ISO 7001:2024 Grafikus szimbólumok. Regisztrált közönségtájékoztató szimbólumok szabvány és annak módosítása, az MSZ ISO 7001:2023/Amd 101:2024. A szabvány a nyilvánosság tájékoztatására szolgáló általánosan alkalmazható grafikus szimbólumokat tartalmazza azok jelentésével és kódjaival együtt. A szabvány nem tartalmazza a különleges előírások hatálya alá tartozó ágazatok jelzéseit (pl. a közlekedési táblák jelzéseit).

A dokumentum alkalmazhatóságának megkönnyítése érdekében a szimbólumokat csoportosították, aszerint, hogy azt általában mely terület(ek)en használják, de ezek a csoportosítások nem kizárólagosak, mivel egyes szimbólumok használata más területeken is releváns lehet, amennyiben azt nem zárták ki. A szimbólumokat a következőképpen csoportosították:

  • PF: közintézmények (public facilities)
  • TF: közlekedés (transport facilities)
  • TC: turizmus, kultúra és kulturális örökség (tourism, culture and heritage)
  • SA: sporttevékenységek (sporting activities)
  • CF: kereskedelmi létesítmények (commercial facilities)
  • BP: nyilvános viselkedés (kivéve a közbiztonsági jelzéseket) [behaviour of the public (excluding public safety signs)]
  • AC: hozzáférhetőség (accessibility)

PÉLDÁK (MSZ ISO 7001:2024):

Azok számára, akik szimbólumok forgalmazásával, készítésével foglalkoznak, illetve azokat alkalmazzák, javasolt a szabvány módosításinak folyamatos nyomon követése, hogy naprakészek lehessenek az új egységes nemzetközi jelölésekkel kapcsolatban.

PÉLDA (MSZ ISO 7001:2023/Amd 101:2024):

Jelenleg a következő módosítások vannak kidolgozás alatt:

Az egyes szimbólumok az ISO Online Browsing Platformon (OBP) keresztül vásárolhatók meg.

A szabvány egységes értelmezése érdekében az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Csík Gabriella

2024. szeptember

 

Kapcsolódó bizottság

ISO/TC 145/SC 1 Közönségtájékoztató szimbólumok, táblák és irányítási rendszer

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!