Az ESG-vel kapcsolatos környezeti szabványok – 5. rész

A vállalati fenntarthatósági irányelv, a CSRD a magyar jogrendszer részévé vált 2024 áprilisában. Ennek értelmében a jogszabályban meghatározott vállalatok számára évente kötelezővé teszik az ESG-adatszolgáltatást. Az ESG a környezeti (Environmental), a társadalmi (Social) és a vállalatirányítási (Governance) szavak angol rövidítése. Az ESG-beszámolók tartalmát az ESRS európai fenntarthatósági jelentéstételi standardok írják elő.

Korábban összefoglalásképpen olvashattak az ESG-t támogató szabványokról, e cikkben folytatjuk az előírt kritériumok teljesítését támogató szabványok ismertetését.

A különböző környezeti témákat támogató szabványok. Vízi és tengeri erőforrásokkal kapcsolatos szabványok. Vízhasználattal kapcsolatos szabványok

MSZ EN ISO 14046 Környezetközpontú irányítás. Vízlábnyom. Alapelvek, követelmények és irányelvek (ISO 14046)

A szabvány meghatározza a termékek, folyamatok és szervezetek vízlábnyomának életciklus-értékelésen (LCA) alapuló értékelésére vonatkozó elveket, követelményeket és iránymutatásokat. Az értékelésben csak a vízminőséget befolyásoló levegő- és talajkibocsátásokat veszik figyelembe. A vízlábnyom-értékelés eredménye lehet egyetlen érték vagy a hatásmutatók eredményeinek összessége. A szabvány vonatkozik a jelentéstételre, a vízlábnyom eredményeinek kommunikálása, például címkék vagy nyilatkozatok formájában, azonban nem tárgya a dokumentumnak. A szervezetekre vonatkozó konkrét követelmények és iránymutatások az A mellékletben találhatók.

MSZ EN ISO 14002-2 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Útmutató az ISO 14001 alkalmazásához a környezeti tényezők és körülmények kezelésére egy környezeti témakörön belül. 2. rész: Víz (ISO 14002-2)

A szabvány általános iránymutatást ad azoknak a szervezeteknek, amelyek az ISO 14001 szabványnak megfelelő környezetirányítási rendszeren belül a vízzel kapcsolatos környezeti szempontokkal, környezeti hatásokkal, környezeti feltételekkel, valamint a kapcsolódó kockázatokkal és lehetőségekkel foglalkoznak. A dokumentum a víz mennyiségével és minőségével kapcsolatos környezetgazdálkodási kérdéseket tárgyalja, mint például a vízkivétel, a víz hatékony felhasználása és a vízkibocsátás, valamint a vízzel kapcsolatos események, például az árvizek és aszályok kezelése. A szabvány figyelembe veszi a víz és más környezeti közeg kapcsolatait, és holisztikusan közelíti meg a vízgazdálkodást, figyelembe véve hatását az ökoszisztémákra, az ökoszisztéma-szolgáltatásokra, a kapcsolódó biológiai sokféleségre, valamint az emberi életre és jólétre.

MSZ ISO 46001 Vízhatékonyság-irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval

A szabvány követelményeket határoz meg és útmutatást tartalmaz a vízhatékonysági irányítási rendszer létrehozásához, végrehajtásához és fenntartásához. Minden olyan szervezet számára alkalmazható, amely a víz hatékony felhasználását kívánja megvalósítani – csökkentéssel, helyettesítéssel vagy újrafelhasználással. A dokumentum meghatározza a szervezeti vízfelhasználásra vonatkozó követelményeket, és útmutatást tartalmaz azok használatára vonatkozóan. Tartalmazza a vízhatékonyság kezeléséhez szükséges berendezések, rendszerek, folyamatok, valamint a személyzet képzésére vonatkozó nyomon követési, mérési, dokumentálási, jelentéstételi, tervezési és beszerzési gyakorlatokat.

MSZ ISO 16075 Irányelvek a tisztított szennyvíz öntözésre történő felhasználását célzó projektekhez szabványsorozat

A szabvány iránymutatásokat ad olyan projektekre vonatkozóan, amelyek a tisztított szennyvizet öntözésre használják fel, figyelembe véve az éghajlati és talajparamétereket. Célja, hogy útmutatást nyújtson az öntözésre használt tisztított szennyvizet felhasználó projekt minden elemére vonatkozóan – tervezés, anyagok, kivitelezés és teljesítmény –, a következő esetekben: mezőgazdasági növények öntözése; köz- és magánkertek öntözése, ideértve a parkokat, sportpályákat, golfpályákat, temetőket stb.

MSZ EN 16941 szabványsorozat Nem iható víz helyi szállítórendszerei. 1. rész: Rendszerek a csapadékvíz felhasználására és 2. rész: Rendszerek a kezelt szürkevíz felhasználására

A szabványok meghatározzák az esővízgyűjtő és a szürkevízrendszerek tervezésére, méretezésére, telepítésére, azonosítására, üzembe helyezésére és karbantartására vonatkozó követelményeket, és ajánlásokat adnak az esővíz, illetve a szürkevíz helyszíni felhasználására.

 

Zajdon Anna

2024. szeptember

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

MSZT/MB 130 Vízelvezetés és csatornázás

MSZT/MB 339 Vízgazdálkodás

ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás

ISO/TC 224 Ivóvízellátás, szennyvíz- és esővízrendszerek és szolgáltatások

ISO/TC 282/SC 1 Tisztított szennyvíz öntözéshez

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!