Állati és növényi zsírok és olajok peroxidszámának jodometriás (vizuális) végpont-meghatározása

Hosszú éveken át különféle módszereket dolgoztak ki a peroxidok zsírokban és olajokban történő meghatározására. A Wheeler-módszert több mint 50 évvel ezelőtt különböző szabványügyi testületek szabványosították, és széles körben alkalmazzák a gyártók, a vevők és a hatósági laboratóriumok az áruk ellenőrzésére. Az élelmiszerekre vonatkozó nemzeti és nemzetközi szabályozásokban (ideértve a Codex Alimentariust is) gyakran határozzák meg a peroxidszámok elfogadható határértékeit. Egy fontos szempont, hogy az eredmény a meghatározáshoz felhasznált minta mennyiségétől függ.

2024. szeptember 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 3960:2017 Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása. Jodometriás (vizuális) végpont-meghatározás (ISO 3960:2017) szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.

Az MSZ EN ISO 3960 egy módszert ír elő az állati és növényi zsírok és olajok peroxidszámának jodometriás meghatározására, vizuális végpontkimutatással. A peroxidszám az olajhoz vagy zsírhoz peroxidok, jellemzően hidroperoxidok formájában kémiai kötésben lévő oxigén mennyiségének mérése.

A módszer alkalmazható minden állati és növényi zsírra és olajra, zsírsavakra és ezek keverékeire, amelyek peroxidszáma 0 meq – 30 meq aktív oxigén/kg közötti. Szintén alkalmazható különféle víztartalmú margarinokra és kenhető zsírokra.

A szabvány a negyedik kiadás (MSZ EN ISO 3960:2010) kismértékű átdolgozásával jött létre. Az előző kiadáshoz képest a főbb változás a következő:

  • belefoglalták az Alkalmazási területbe, hogy tejre és tejtermékekre (vagy ezekből származó zsírokra) nem vonatkozik.

 

Szalay Anna

2024. szeptember

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 602 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok

CEN/TC 307 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok, valamint ezek származékai. Mintavétel és vizsgálati módszerek

ISO/TC 34/SC 11 Állati és növényi zsírok és olajok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!