Állati és növényi zsírok és olajok nedvesség- és illóanyag-tartalmának meghatározása

2024. szeptember 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 662:2016 Állati és növényi zsírok és olajok. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 662:2016) magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.

Az MSZ EN ISO 662 két szárításos módszert ír elő állati vagy növényi zsírok és olajok nedvesség- és illóanyag-tartalmának meghatározására:

  • az A módszer minden zsírra és olajra alkalmazható (homokfürdővel vagy elektromos fűtőlappal);
  • a B módszer csak a 4-nél kisebb savszámú, nem száradó zsírokra és olajokra alkalmazható (szárítószekrénnyel).

A szabvány a második kiadás (MSZ EN ISO 662:2001) kismértékű átdolgozásával jött létre. Az előző kiadáshoz képest a főbb változás a következő:

  • belefoglalták az Alkalmazási területbe, hogy tejre és tejtermékekre (vagy ezekből származó zsírokra) nem vonatkozik.

 

Szalay Anna

2024. szeptember

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 602 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok

CEN/TC 307 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok, valamint ezek származékai. Mintavétel és vizsgálati módszerek

ISO/TC 34/SC 11 Állati és növényi zsírok és olajok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!