Állati és növényi zsírok és olajok nedvesség- és illóanyag-tartalmának meghatározása
2024. szeptember 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 662:2016 Állati és növényi zsírok és olajok. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 662:2016) magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.
Az MSZ EN ISO 662 két szárításos módszert ír elő állati vagy növényi zsírok és olajok nedvesség- és illóanyag-tartalmának meghatározására:
- az A módszer minden zsírra és olajra alkalmazható (homokfürdővel vagy elektromos fűtőlappal);
- a B módszer csak a 4-nél kisebb savszámú, nem száradó zsírokra és olajokra alkalmazható (szárítószekrénnyel).
A szabvány a második kiadás (MSZ EN ISO 662:2001) kismértékű átdolgozásával jött létre. Az előző kiadáshoz képest a főbb változás a következő:
- belefoglalták az Alkalmazási területbe, hogy tejre és tejtermékekre (vagy ezekből származó zsírokra) nem vonatkozik.
Szalay Anna
2024. szeptember