
2024. szeptember 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 7541:2021 Fűszerek és ízesítők. A paprika extrahálható színének spektrofotometriás meghatározása (ISO 7541:2020) magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.
Az MSZ EN ISO 7541 egy vizsgálati módszert ír elő a paprika extrahálható színének meghatározására, a minta acetonos extraktumának abszorbanciamérésével.
Az őrölt paprika mindenféle típusára (édes, csípős, füstölt stb.) alkalmazható.
A szabvány az első kiadás (MSZ EN ISO 7541:2010) műszaki tartalmának korszerűsítésével jött létre. Az előző kiadáshoz képest a főbb változások a következők:
- a spektrofotométerrel történő becslést megtartották, a színes üvegszűrőkkel történő becslést pedig törölték;
- a Rendelkező hivatkozások fejezetet frissítették.
Szalay Anna
2024. szeptember