A Salmonella kimutatása

2024. június 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 6579-1:2024 EV Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása (ISO 6579-1:2017 + Amd 1:2020) magyar nyelvű egyesített változat, amelynek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

 

Az MSZ EN ISO 6579-1:2024 EV egy horizontális módszert ír le a Salmonella spp. kimutatására. A szabvány a következőkre alkalmazható:

–          az emberi fogyasztásra szánt termékekre (beleértve a tejet és tejtermékeket is);

–          az állatok takarmányozására szánt termékekre;

–          a környezeti mintákra az élelmiszer-előállítás és élelmiszer-kezelés területén;

–          az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra, mint például az állati bélsár, a por és a tampon.

Ezzel a horizontális módszerrel a legtöbb Salmonella-szerovariáns kimutatható. Egyes specifikus szerovariánsok kimutatásához további tenyésztési lépésekre lehet szükség.

Az egyesített változat visszavonja az MSZ EN ISO 6579-1:2017 és az MSZ EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 hivatkozási számú szabványokat.

Szalay Anna

2024. június

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia

CEN/TC 463 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája

ISO/TC 34/SC 9 Mikrobiológia

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!