A savszám és a savasság meghatározása
2023. március 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 660:2021 Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása (ISO 660:2020) szabvány magyar nyelvű változata.
Az MSZ EN ISO 660 három (két titrimetriás és egy potenciometriás) módszert ír elő az állati és növényi zsírok és olajok savasságának meghatározására. A savasságot leginkább savszámban fejezzük ki, de a hagyományos módon számított savassággal is kifejezhető.
A szabvány alkalmazható finomított és nyers növényi és állati eredetű zsírokra és olajokra, bontott szappancsapadékokra vagy technikai zsírsavakra. A felsorolt módszerek nem alkalmazhatók viaszokra.
Mivel a módszerek nem teljesen specifikusak, így nem alkalmazhatók ásványi savak, szabad zsírsavak és egyéb szerves savak megkülönböztetésére. A savszám ezért magában foglalja a jelen lévő ásványi savakat is.
Az előző kiadáshoz képest hozzáadták:
– az alkalmazási területhez, hogy a tej és tejtermékek nem tartoznak a szabvány alkalmazási területébe, mivel ezekre az ISO 1740 alkalmazandó;
– a színes indikátorokra vonatkozó CMR-besorolás részleteit; és
– a B melléklethez az e módosítás alátámasztására végzett körvizsgálatból származó adatokat.
Szalay Anna
2023. március