Tradicionális kulináris élmény
Amikor útra kelünk, s távolabbi helyeket keresünk fel, az utazások egyik emlékezetes és kalandos része lehet, ha kipróbáljuk a helyi ételeket, s ez nemcsak külföldön történhet, hanem akár hazánk különböző tájegységeinek meglátogatásakor is. Sokszor ez azonban nem is olyan egyszerű – különbséget tenni a valóban tradicionális konyhájú, illetve a turistacsalogató, ám valójában nem autentikus éttermek között.
A most megjelenő ISO 21621 Tourism and related services. Traditional restaurants. Visual aspects, decoration and services (Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Tradicionális éttermek. Látvány, díszítés és szolgáltatások) szabvány segítséget ad a választáshoz azáltal, hogy megadja az autentikus gasztronómiai élmény kritériumait. A vendég elégedettségéhez szükséges a megfelelő hangulatú helyiség és berendezés, ételválaszték és kiszolgálás. A szabvány a helyi kultúrától, szokásoktól függetlenül a kulturális elemeket hangsúlyozza a szolgáltatásnyújtás során, hangsúlyozza a vonzó környezetet, valamint az eredeti szokások és életstílus élményét. Foglalkozik az étterem arculatával, külső-belső megjelenésével, valamint előírásokat ad a következőket illetően: konyha – étel, ital, az „élő” kulturális elemek – tájszólás, viselet, ezenkívül a vendéglátás megszervezése – berendezés, kiegészítők, melyek mind meghatározók a szolgáltatás minősége szempontjából.
A szabvány nem tartalmazza az épület műszaki jellemzőit, a konyhai előkészítést és az ételkészítést, sem az egyéb háttérmunkálatokat.
Az új szabvány nemcsak a turistáknak segít a választásban, hanem a vendéglátóegységeket is motiválni fogja szolgáltatásaik fejlesztésében, hiszen a cél az elégedett vendég.
Zajdon Anna
2022. január