A legfinomabb spárga kiválasztása
A spárgát a görögök és a rómaiak több mint kétezer évvel ezelőtt kezdték el termeszteni fiatal hajtásaiért, és azóta is népszerű. Julius Caesar például olvasztott vajjal fogyasztotta, a németek pedig annyira szeretik, hogy spárgamúzeumot tartanak fenn Schrobenhausen városkában.
A spárgának szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalma elhanyagolható, azonban a benne található rostok, vitaminok (A, B1, B2, B6, C, E, folsav) és ásványi anyagok (kálium, foszfor, kalcium, magnézium, vas) mennyisége jelentős. Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű: véd a kimerültségtől, illetve a hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól.
Mivel a spárga egyre elterjedtebb és népszerűbb, a tisztességes és globális kereskedelem érdekében erre vonatkozóan az ISO kidolgozott egy nemzetközi szabványt.
Az ISO 20981 Spárga. Előírások és vizsgálati módszerek nemzetközi szabvány meghatározza a friss spárgahajtásokra vonatkozó követelményeket és vizsgálati módszereket, amelyek az Asparagaceae (spárgavirágúak) családjába tartozó közönséges spárga (Asparagus officinalis L.) termesztett, kereskedelmi fajtáira vonatkoznak, amelyeket előkészítés és csomagolás után a fogyasztók számára kínálnak.
Az új szabvány kiterjed a spárga különféle fajtáinak és színeinek osztályozására, valamint egyéb olyan tényezők meghatározására, mint a savasság, csomagolás, tárolás, szállítás stb. A szabvány alkalmazói biztosak lehetnek abban, hogy az ízletes zöld vagy fehér (vagy ibolya-) színű zöldségek megfelelnek a minőségre és az ízre vonatkozó nemzetközi előírásoknak.
Az ISO 20981 a több száz nemzetközi élelmiszeripari szabvány egyike, melyet az ISO/TC 34 műszaki bizottság SC 3 albizottsága dolgozott ki.
Forrás: az ISO honlapja
Nemzetközi szabványok (ISO) vásárlása az MSZT-től:
Megrendelőlap Letöltés
A kitöltött és aláírt űrlapokat a kiado@mszt.hu e-mail-címre kérjük megküldeni.
Szalay Anna
2021. április