Tökéletesen szabványos muffinrecept az ünnepekre – A villamos sütők vizsgálata muffinsütéssel
A muffinok elkészítése egyszerű, azonban ha nem tarjuk be pontosan az előírásokat, könnyen nem megfelelő állagú süteményt kaphatunk. A végeredmény lehet folyós massza vagy kőkeményre sült muffin, ha a sütő nem volt jól beállítva, vagy nem mértük le pontosan az összetevőket. Az alábbiakban egy olyan receptet osztunk meg Önökkel, amely akár a karácsonyi készülődéskor is kiváló választás lehet, ám nagy fokú precizitásra van szükség a sütés során.
A Brit Szabványügyi Testület (BSI) egy meghatározott módszer alapján vizsgálja a sütők és kemencék függőleges és vízszintes hőeloszlását – amely különösen fontos a sütés során felszálló légkeverék esetén –, amelyet a háztartási villamos tűzhelyek, sütők, sütő-párolók és grillek működési jellemzőinek mérésére használnak fel. Az EN 60350-1 követelményeinek való megfelelés vizsgálatakor az alábbi muffinreceptet használják:
HOZZÁVALÓK:
- 340 g (±0,5 g) sózatlan vaj. Ha sózatlan vaj nem áll rendelkezésre, a vaj sótartalmát le kell vonni a tésztához adott só mennyiségéből.
- 340 g (±0,5 g) 0,10 mm – 0,35 mm szemcseméretű finomított fehércukor.
- 300 g (±1 g) tojás. A közepes méretű tyúktojás kb. 55 ± 5 g-os.
- 450 g (±1 g) legalább 24%-os gluténtartalmú búzaliszt (élesztőpor nélkül).
- 15 g (±0,5 g) (kettős hatású) foszfáttartalmú sütőpor, de semmiképpen sem szódabikarbóna.
- 6 g (±0,1 g) só.
ELKÉSZÍTÉS:
- Melegítsük elő a sütőt hőlégkeveréses sütő esetén 160 °C-ra, hagyományos sütő esetén 185 °C-ra.
- Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen.
- Keverjük össze a vajat és a cukrot keverőgéppel. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, azaz a keverék puha és világos színű nem lesz.
- Egyesével adjuk hozzá a tojásokat.
- Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, és óvatosan öntsük a keverékbe. Ügyeljünk arra, hogy a tészta homogén legyen.
- A tészta hőmérséklete közvetlenül a keverés után 23 °C (±2 °C) legyen.
- Győződjünk meg arról, hogy a papírkapszlik szabályos kör alakúak legyenek.
- Mérjünk 28 g (±0,5 g) tésztát a papírkapszlik közepére*, és egyenletesen helyezzük el azokat a sütőlapra**.
- Helyezzük a sütőlapot a sütő közepére. Sütés közben a sütemények és a sütőlap helyzete nem változtatható.
MEGJEGYZÉSEK:
* A papírkapszlik – általában – 48 mm átmérőjűek és 29 mm magasak. 70 g/m2 fehérített zsírpapírból készülnek.
** A sütőlapra helyezett sütemények számát úgy kell kiszámítani, hogy a sütőlap szélességét és hosszúságát 75 mm-rel elosztjuk, majd ezeket kerekítve összeszorozzuk.
Például: A 470 mm szélességet 75 mm-rel osztva, kerekítve 6,3-at kapunk. Ez 6 oszlop süteményt jelent. A 295 mm mélységet 75 mm-rel osztva, kerekítve 3,9-et kapunk. Ez 3 sor süteményt jelent. Így a tálcán lévő sütemények száma (oszlop x sor) összesen: 18 lesz.
ÉRTÉKELÉS:
A szabvány – MSZ EN 60350-1:2017 – alapján egy NCS (barna színű) árnyalatdiagramot használnak (www.ncscolour.com) a megsült sütemények összehasonlításához a sütő hatékonyságának ellenőrzése céljából. A diagram színtartománya a feketétől (azaz égett) a halványsárgáig (nyers) terjed.
A BSI 50 darab muffinnal végzi egy sütő teljesítményének vizsgálatát, melyek mindegyikét az adott színskálához hasonlítja, ellenőrizve ezzel a sütő működését. Egy rosszul megtervezett sütő ehetetlenül kemény süteményeket süt a tálca közepén, a szélén pedig nyerseket. A jó sütőkben ezzel a recepttel – állítólag – minden alkalommal tökéletes muffin készíthető.
Otthonunkban színskála nélkül is könnyedén elkészíthetjük ezt a receptet.
Élvezetes sütést-főzést kívánunk, nemcsak az ünnepekre!
Forrás:
http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-4799480/BSI-reveals-perfect-formula-cupcakes.html