A szőlő útja a pohárig szabványos szemmel

A szőlő a legkedveltebb őszi gyümölcsök egyike, gazdag C-, B6-vitaminban és nagyon jó folsavforrás. Olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium, a vas, a foszfor, a magnézium és a szelén. Erős antioxidáns-hatása miatt csökkenti a szabadgyökök okozta kárt és lassítja az öregedést, illetve fontos szerepet játszik emésztésünkben is.

Az ember már legalább 6000 éve fejleszti a borkészítés tudományát. A régészeti kutatások azt bizonyítják, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának bölcsője Transzkaukázia (a mai Törökország, Irán és Örményország területe), onnan került Európába. 

A filoxérajárványt követően került sor az észak-amerikai eredetű parti szőlőből származó szőlőalanyok használatára. A vad, amerikai direkt termő szőlőfajták (Vitis riparia) tőkéire oltották az európai oltványokat. Az európai borszőlők túlnyomó többsége ma ilyen oltvány, szemben az amerikai szőlőkkel, amelyek közvetlenül a gyökérből kifejlődött szőlőtőkéken nevelik a fürtjeiket, azaz direkt termő szőlőfajták.

A szőlészeti és borászati fogalmak tisztázásához illusztrációkkal színesítve az ISO 3835 A szőlőművelés és a borkészítés berendezései szabványsorozat (ISO 3835-1:1976, ISO 3835-3:1980, ISO 3835-4:1981) nyújt segítséget. A szőlő szüretelését kézzel vagy géppel tehetjük meg, az utóbbi esetben a gépek ellenőrzéséhez segítségünkre lehet az ISO 5704:1980 A szőlőművelés és a borkészítés berendezései. Szőlőszüretelő gépek. Vizsgálati módszerek. A szőlő feldolgozása, sajtolása olyan présgéppel történjék, amely megfelel az ISO 5703:1979 A szőlőművelés és a borkészítés berendezései. Szőlőprés. Vizsgálati módszerek nemzetközi szabványnak. A cukortartalom meghatározásakor segítségünkre van az MSZ 9491:1986 Mustok cukortartalmának meghatározása mustfokmérővel nemzeti szabvány.

Az alábbi szabványok foglalkoznak a szőlővel és a borkészítéssel:

MSZ EN 12137:1999

Gyümölcs- és zöldséglevek. A borkősav meghatározása szőlőlevekben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer

MSZ EN 14133:2009

Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása borban és sörben. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopos tisztítással

MSZ ISO 3591:2015

Érzékszervi vizsgálat. Eszközök. Borkóstolópohár

MSZ ISO 13300-1:2016

Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 1. rész: A személyzet felelőssége

MSZ ISO 13300-2:2016

Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 2. rész: Bírálóbizottsági vezetők toborzása és képzése

MSZ 9461:1988

Borok előkészítése vizsgálatokhoz

MSZ 9456:1980

Borok palackállóságának megállapítása

MSZ 9462:2016

Útmutató a borok érzékszervi vizsgálatához

MSZ 9465:1985

Borok, borpárlatok szabad- és összeskénessav-tartalmának meghatározása

MSZ 9479:1980

Borok cukortartalmának meghatározása Rebelein módszerrel

MSZ 14431:1982

Színes direkttermők és hibridjeik meghatározása borokban

MSZ 14853:2019

Borpárlat, brandy típusú alkoholos italok összes savtartalmának meghatározása

 

Csík Gabriella

Zajdon Anna

2020. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 612 Érzékszervi vizsgálatok és az élvezeti élelmiszerek

MSZT/MB 621 Alkoholos italok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!