A szőlő útja a pohárig szabványos szemmel
A szőlő a legkedveltebb őszi gyümölcsök egyike, gazdag C-, B6-vitaminban és nagyon jó folsavforrás. Olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium, a vas, a foszfor, a magnézium és a szelén. Erős antioxidáns-hatása miatt csökkenti a szabadgyökök okozta kárt és lassítja az öregedést, illetve fontos szerepet játszik emésztésünkben is.
Az ember már legalább 6000 éve fejleszti a borkészítés tudományát. A régészeti kutatások azt bizonyítják, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának bölcsője Transzkaukázia (a mai Törökország, Irán és Örményország területe), onnan került Európába.
A filoxérajárványt követően került sor az észak-amerikai eredetű parti szőlőből származó szőlőalanyok használatára. A vad, amerikai direkt termő szőlőfajták (Vitis riparia) tőkéire oltották az európai oltványokat. Az európai borszőlők túlnyomó többsége ma ilyen oltvány, szemben az amerikai szőlőkkel, amelyek közvetlenül a gyökérből kifejlődött szőlőtőkéken nevelik a fürtjeiket, azaz direkt termő szőlőfajták.
A szőlészeti és borászati fogalmak tisztázásához illusztrációkkal színesítve az ISO 3835 A szőlőművelés és a borkészítés berendezései szabványsorozat (ISO 3835-1:1976, ISO 3835-3:1980, ISO 3835-4:1981) nyújt segítséget. A szőlő szüretelését kézzel vagy géppel tehetjük meg, az utóbbi esetben a gépek ellenőrzéséhez segítségünkre lehet az ISO 5704:1980 A szőlőművelés és a borkészítés berendezései. Szőlőszüretelő gépek. Vizsgálati módszerek. A szőlő feldolgozása, sajtolása olyan présgéppel történjék, amely megfelel az ISO 5703:1979 A szőlőművelés és a borkészítés berendezései. Szőlőprés. Vizsgálati módszerek nemzetközi szabványnak. A cukortartalom meghatározásakor segítségünkre van az MSZ 9491:1986 Mustok cukortartalmának meghatározása mustfokmérővel nemzeti szabvány.
Az alábbi szabványok foglalkoznak a szőlővel és a borkészítéssel:
MSZ EN 12137:1999
|
Gyümölcs- és zöldséglevek. A borkősav meghatározása szőlőlevekben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer
|
MSZ EN 14133:2009
|
Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása borban és sörben. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopos tisztítással
|
MSZ ISO 3591:2015
|
Érzékszervi vizsgálat. Eszközök. Borkóstolópohár
|
MSZ ISO 13300-1:2016
|
Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 1. rész: A személyzet felelőssége
|
MSZ ISO 13300-2:2016
|
Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 2. rész: Bírálóbizottsági vezetők toborzása és képzése
|
MSZ 9461:1988
|
Borok előkészítése vizsgálatokhoz
|
MSZ 9456:1980
|
Borok palackállóságának megállapítása
|
MSZ 9462:2016
|
Útmutató a borok érzékszervi vizsgálatához
|
MSZ 9465:1985
|
Borok, borpárlatok szabad- és összeskénessav-tartalmának meghatározása
|
MSZ 9479:1980
|
Borok cukortartalmának meghatározása Rebelein módszerrel
|
MSZ 14431:1982
|
Színes direkttermők és hibridjeik meghatározása borokban
|
MSZ 14853:2019
|
Borpárlat, brandy típusú alkoholos italok összes savtartalmának meghatározása
|
Csík Gabriella
Zajdon Anna
2020. november