Élelmiszerek eredetiségvizsgálata
A témában 2019. februárban megjelent cikkünkben már tájékoztatást adtunk arról, hogy a CEN-tagországok – hazánkat is beleértve – megszavazták a CEN/TC 460 Élelmiszerek eredetiségvizsgálata új európai műszaki bizottság létrehozását. A bizottság alakuló ülését nagy érdeklődés mellett 2019. június 14-én Berlinben, a német titkárság vezetésével tartotta meg, amelyen magyar szakértő is részt vett webkonferencia keretében.
Az új műszaki bizottságot azért hozták létre, hogy az EU-tagországok az egységesen elfogadott, validált európai szabványok alkalmazásával eredményesebben tudjanak fellépni az élelmiszer-hamisítás ellen. A bizottság továbbra is fontosnak tartja az élelmiszerlánc területén működő, az alábbiakban felsorolt vertikális európai és nemzetközi műszaki bizottságokkal való együttműködést:
- CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek;
- CEN/TC 302 Tej és tejtermékek. Mintavételi és elemzési módszerek;
- CEN/TC 307 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok és ezek származékai. Mintavételi és vizsgálati módszerek;
- CEN/TC 327 Takarmány. Mintavételi és vizsgálati módszerek;
- CEN/TC 338 Gabona és gabonatermékek;
- CEN/TC 415 Fenntartható és követhető termesztésből származó kakaó;
- CEN/TC 454 Algák és algából készült termékek;
- ISO/TC 34 Élelmezési termékek.
A CEN/TC 460 új európai műszaki bizottságban egyelőre a következő négy munkacsoportot hozták létre, ahol az élelmiszer-eredetiség kimutatásának horizontális és vertikális vizsgálati módszereivel foglalkoznak majd:
- WG 1 Koncepció, szakkifejezések és meghatározások – dán vezetéssel;
- WG 2 Fajok vizsgálatai DNS-alapú módszerekkel – német vezetéssel;
- WG 3 Kávé és kávétermékek – német vezetéssel;
- WG 4 NMR-vizsgálat – német vezetéssel.
A jövőben további munkacsoportok megalakítását is tervezik az alábbi témákban:
Stabilizotóp-elemzés – olasz vezetéssel;
A nem célmódszerek validálási koncepciói – holland vezetéssel.
Várjuk mindazon szakértők jelentkezését, akik a WG 1 – WG 4 munkacsoportokban folyó angol nyelvű szabványosítási munkában az MSZT/MB 603 bizottság szakértőivel együttműködésben részt kívánnak venni. További információt a bizottság titkárától a cs.kurucz@mszt.hu e-mail-címen kaphat.
Kurucz Csilla
2019. július