Élelmiszerek eredetiségvizsgálata

A témában 2019. februárban megjelent cikkünkben már tájékoztatást adtunk arról, hogy a CEN-tagországok – hazánkat is beleértve – megszavazták a CEN/TC 460 Élelmiszerek eredetiségvizsgálata új európai műszaki bizottság létrehozását. A bizottság alakuló ülését nagy érdeklődés mellett 2019. június 14-én Berlinben, a német titkárság vezetésével tartotta meg, amelyen magyar szakértő is részt vett webkonferencia keretében.

Az új műszaki bizottságot azért hozták létre, hogy az EU-tagországok az egységesen elfogadott, validált európai szabványok alkalmazásával eredményesebben tudjanak fellépni az élelmiszer-hamisítás ellen. A bizottság továbbra is fontosnak tartja az élelmiszerlánc területén működő, az alábbiakban felsorolt vertikális európai és nemzetközi műszaki bizottságokkal való együttműködést:

  • CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek;
  • CEN/TC 302 Tej és tejtermékek. Mintavételi és elemzési módszerek;
  • CEN/TC 307 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok és ezek származékai. Mintavételi és vizsgálati módszerek;
  • CEN/TC 327 Takarmány. Mintavételi és vizsgálati módszerek;
  • CEN/TC 338 Gabona és gabonatermékek;
  • CEN/TC 415 Fenntartható és követhető termesztésből származó kakaó;
  • CEN/TC 454 Algák és algából készült termékek;
  • ISO/TC 34 Élelmezési termékek.

A CEN/TC 460 új európai műszaki bizottságban egyelőre a következő négy munkacsoportot hozták létre, ahol az élelmiszer-eredetiség kimutatásának horizontális és vertikális vizsgálati módszereivel foglalkoznak majd:

  • WG 1 Koncepció, szakkifejezések és meghatározások – dán vezetéssel;
  • WG 2 Fajok vizsgálatai DNS-alapú módszerekkel – német vezetéssel;
  • WG 3 Kávé és kávétermékek – német vezetéssel;
  • WG 4 NMR-vizsgálat – német vezetéssel.

A jövőben további munkacsoportok megalakítását is tervezik az alábbi témákban:

Stabilizotóp-elemzés – olasz vezetéssel;

A nem célmódszerek validálási koncepciói – holland vezetéssel.

Várjuk mindazon szakértők jelentkezését, akik a WG 1 – WG 4 munkacsoportokban folyó angol nyelvű szabványosítási munkában az MSZT/MB 603 bizottság szakértőivel együttműködésben részt kívánnak venni. További információt a bizottság titkárától a cs.kurucz@mszt.hu e-mail-címen kaphat.

Kurucz Csilla

2019. július

Kapcsolat

Kurucz Csilla​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

CEN/TC 460 Élelmiszerek eredetiségvizsgálata

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!