Zöld utat kapott a megvesztegetés elleni szabvány

A megvesztegetés korunk súlyos problémája, mely drágábbá teszi az életet, rombolja a gazdaságot az egész világon.

Szervezeti szinten a megvesztegetés hatással van a pályáztatásra, a szerződések megvalósítására, növeli a költségeket és a kockázatokat. Egyik módja a helyzet kezelésének, ha a minőségirányítás és a biztonság felügyeleti tevékenységeihez hasonlóan megvesztegetés elleni felügyeleti intézkedéseket vezetnek be.
A Világbank szerint kb. 1 milliárd amerikai dollár megvesztegetési pénz cserél gazdát minden évben, ami tönkreteszi a gazdasági életet és hozzájárul a szegénységhez világszerte. Jogi szabályozásokkal és nemzetközi egyezményekkel sokat tettek a probléma kezelése érdekében, a fennmaradó aggodalmak mégis jelentősek. Kisebb csodának számít, hogy a szervezeteket a megvesztegetés elleni harcban segítő ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek nemzetközi szabványtervezet 2016. április 5-én meggyőző, 91%-os támogatást kapott a kidolgozásában résztvevő ISO-tagoktól. Ez azt is jelenti, hogy a végső szabvány megjelenése még 2016-ban lehetségessé válik.

Az ISO 37001-etarra tervezték, hogy segítse a szervezeteket a megvesztegetés megelőzésére és kezelésére szolgáló eredményes intézkedések bevezetésében és az őszinteség, az átláthatóság és a feddhetetlenség kultúrájának meghonosításában. Jóllehet az nem garantálható, hogy megvesztegetés többé nem fordul elő, azonban lehet olyan eszközöket és rendszereket biztosítani, amelyek jelentősen csökkentik ennek kockázatát. Ezek az eszközök segítik a szervezeteket abban is, ha ilyen esemény mégis bekövetkezik, eredményesen tudjanak foglalkozni vele. A szabvány bevezetése bizalmat kelt a befektetőkben és más érdekelt felekben aziránt, hogy a szervezetben egy, a megvesztegetés kockázatát eredményesen kezelő rendszer működik.

Az ISO 37001-et kis és közepes méretű vállalkozások (kkv-k), nagyobb szervezetek, a köz- és magánszektorban, valamint a nem kormányzati szférában bármely országban egyaránt alkalmazhatják. A tervezet az ISO által az irányítási rendszerekre előírt közös szerkezetet követi, ezért könnyű integrálni pl. az ISO 9001-gyel.

A szabványtervezet megrendelhető és megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Czimer Gáborné
2016. június