Zöld turizmus – Új irányelvek a szálláshelyek környezetvédelmi fejlesztésére

Turisztikai szálláshelyek üzemeltetése és létesítésekor minden esetben figyelembe kell venni a közvetlen környezetet és az élőhelyeket, hiszen számos hatás éri őket energia- és vízfogyasztásunk következtében. Az új, nemzetközi szabvány segít minimalizálni a szálláshelyek fenntartásának és kialakításának környezetre gyakorolt káros hatásait. A turizmus számos előnnyel jár, ám a környezetre gyakorolt hatásuk nem mindig kedvező, ezért az új iránymutatások célja, hogy segítsen csökkenteni ezeket a negatív hatásokat, miközben megőrzi a turizmusból származó előnyöket.

Az ISO/TC 228 „Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások" műszaki bizottság 2015. december 15-én közzétette az ISO/TS 13811:2015 Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Útmutató a turisztikai szálláshelyek környezetvédelmi fejlesztésére című műszaki előírást (Technical Specification, TS), melynek célja, hogy meghatározza a pozitív és negatív hatások következményeit. A környezetvédelmi előírások alkalmazása elősegíti a természetes környezet és a biológiai sokféleség megőrzését, figyelembe véve a sajátos helyi körülményeket is. (Ez a műszaki előírás a kempingekre nem vonatkozik.) 

Az élőhelyek sokfélesége miatt a műszaki előírás nem terjed ki minden szempontra, ám a szabvány vezérfonala, hogy a különleges feltételek mellett figyelembe veszi az egyes területeken érvényesülő általános hatásokat is. Annak érdekében, hogy csökkentsék a kedvezőtlen környezeti hatásokat, a szálláshely-szolgáltatókat arra ösztönzik, hogy kövessék a legjobb gyakorlat szerinti kritériumokat, amelyek harmonizáltak az egészségügyi és biztonsági követelményekkel.

A műszaki előírásokat nem kötelező bevezetni nemzeti szabványként, de abban az esetben, ha a gazdaság szereplői igénylik, nincs akadálya nemzeti szabványként való kiadásuknak.

A műszaki előírás megvásárolható az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Érdeklődés esetén a nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való bevezetésére, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1975
2016. január