Vizsgálati módszerek a távközlési szolgáltatások minőségének javítására háttérzaj jelenlétében

A távközlési végberendezések tervezése során számos szempontot kell figyelembe venni, például a háttérzaj nemkívánatos jelenlétét. A széles sávú távbeszélő szolgáltatások esetén a tervezett beszédminőség növelésével egyre kritikusabbá válik a végberendezések optimalizálása. E probléma megoldása érdekében az ETSI Beszéd- és multimédiaátviteli minőség (Speech and multimedia Transmission Quality (TC STQ)) műszaki bizottsága nemrég közzétett egy vizsgálati módszereket tartalmazó műszaki előírást (ETSI TS 103 281), amelyben objektív módon vizsgálják és értékelik a széles sávú végberendezések teljesítményét a beszédkommunikáció során, háttérzaj jelenlétében.

Az ETSI TS 103 281 vizsgálati módszereket és modelleket ad meg a telekonferenciás társalgási szolgáltatások és az audiovizuális alkalmazások értékeléséhez, meghatározza a legmodernebb kodekeket, a jellemző csomagvesztési és jitter-feltételeket, valamint a kézibeszélők, a fejhallgatók és a kihangosítók vizsgálatához szükséges hangfelvételeket.
A leírt objektív modellek egy hatalmas szubjektív tanulmányon alapulnak, amelyet az amerikai, angol, német és kínai gyártmányú hangszórókon folytattak. A modellek becslési pontossága jobb, mint a legtöbb piacon jelenleg alkalmazott modell, amelyet más ETSI-szabványban megadott eredmények is bizonyítanak.

Az ETSI TC STQ bizottság folytatja a módszertanok, vizsgálati rendszerek és követelmények kidolgozását a beszédkommunikációhoz használható hordozható eszközök teljesítményének értékeléséhez. Jelenleg folyamatban van a hangsegédeszközök teljesítményének tanulmányozása, a helyiség- és háttérzajok szimulációja laboratóriumi környezetekben, továbbá olyan specifikációk kidolgozása, amelyek a halláskárosult személyek számára nyújtanak minőségi javulást a hallott beszéd érthetőségében. E területek műszaki előírásai várhatóan 2018-ra készülnek el.

Az ETSI TS 103 281:2017 megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Nagy Gábor
2017. október