Vízköddel oltó berendezések

A CEN/TC 191 Beépített tűzoltó berendezések európai műszaki bizottság munkaprogramjában szerepel az EN 14972 Beépített tűzoltó berendezések. Vízköddel oltó berendezések szabványsorozat kidolgozása.

A témában 2008-ban kiadásra került egy műszaki specifikáció, amelyet nemzeti előszabványként magyar nyelven (MSZE CEN/TS 14972:2010 Beépített tűzoltó berendezések. Vízköddel oltó berendezések. Tervezés és szerelés) bevezettünk.

Az új, műszaki specifikációt kiváltó szabványsorozat első része tartalmazni fogja a rendszer tervezésére, telepítésére, vizsgálatára és karbantartására vonatkozó előírásokat, míg a további részek vizsgálati protokollokat határoznak meg az egyes rendszerekre külön-külön, a telepítési helyiség tulajdonságai szerint.

A szabványsorozat kidolgozás alatt lévő részei:

prEN 14972 Beépített tűzoltó berendezések. Vízköddel oltó berendezések főcímmel
1. rész:      Tervezés, telepítés, vizsgálat és karbantartás
3. rész:      Vizsgálati protokollirodák, osztálytermek és hotelek önműködő szórófejes rendszereire
8. rész:      Vizsgálati protokoll legalább 260 m3 méretű gépházak nyitott szórófejes rendszereire
9. rész:      Vizsgálati protokoll 260 m3-nél kisebb méretű gépházak nyitott szórófejes rendszereire
16. rész:    Vizsgálati protokoll ipari olajsütők nyitott szórófejes rendszereire

Az európai bizottság a szabványsorozat 1. részének megjelenését 2019 végére , a további részeket 2020 második felére tervezi.
Ha az Ön szervezete érintett és részt kíván venni a nemzetközi szintű szabványosítási munkában, kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu          

Palkovics Mihály
2018. április