Vizeink vírusfertőzöttsége

Biztosak lehetünk abban, hogy vizeink biztonságosak Európában?

Világszerte nagy közegészségügyi kockázatot jelentenek a vizek okozta vírusos megbetegedések. Jelenleg a különböző típusú környezeti vízmintákban gyakran megtalálhatóak az emberi enterovírusok, melyek gyermekbénulást, hepatitist, gastroenteritist, valamint egyéb típusú ártalmatlan fertőzéseket okozhatnak.

A városi szennyvíz számos patogén vírust tartalmaz, amelyeket még a legfejlettebb szennyvíztisztítás sem tud teljesen eltávolítani. Utánanézve és átgondolva döbbenünk csak rá, hogy már 10–100 vírusrészecske is súlyos betegsége(ke)t okozhat, ezért itt az ideje a probléma kezelésének.

A CEN megalakította a CEN Workshop WS 82-t, melynek titkárságát a német DIN látta el és ahol kidolgoztak egy olyan érzékelő rendszert, amelynek célja a különböző típusú vírusok veszélyes szintjének gyors, egyszerű és gazdaságos nyomon követése. A kidolgozott szabvány jellegű dokumentum a CWA 17102:2017 Water analysis. Virus sensor system. Monitoring rotavirus, norovirus and hepatitis A virus in various types of water intended for human use, amely 2017. január 11-én jelent meg.

A szabvány jellegű dokumentum beszerezhető az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

A CEN által kiadott CWA-k élettartama 3 év, mely legfeljebb 6 évre hosszabbítható meg.

Forrás: https://www.cencenelec.eu/News/Brief_News/Pages/TN-2017-002.aspx

Csík Gabriella
2017. április