Új európai projektbizottság

Vámjogi képviselők hatáskörei

A legújabb kiadású modernizált közösségi vámkódex (952/2013/EU, 2013. október 9.) részletezi, hogy az egyes tagországok miképpen alakíthatnak ki olyan feltételeket, amelyek szerint vámjogi képviselők végezhetnek szolgáltatásokat a bejegyzési helyüktől eltérő, más EU-tagállamokban is, engedélyezett gazdálkodói (AEO) bejegyzéssel rendelkezve.

Francia partnerünk, az AFNOR javaslatára 2014-ben alakult meg az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) legújabb projektbizottsága, a CEN/TC 432, „Vámjogi képviselők hatásköre” címmel. A projektbizottság munkája közvetlenül támogatja a vámkódex alkalmazását azzal, hogy körülírja, meghatározza a 39. cikk szerinti, engedélyezett gazdálkodói státusz megadásához szükséges szakmai követelményeket, kompetenciákat.

A bizottság áprilisban tartotta meg alakuló ülését, melyen elnököt választott, jóváhagyta az üzleti tervét és elfogadta a szabványkidolgozási munka megkezdését javasló indítványt. A kidolgozandó új szabvány nyilvántartási számot kapott és bekerült a szabványosítási programba. Az új EN-szabvány várhatóan két és fél éven belül megjelenhet, és általános érvényű alapokat adhat a belső piacon működő vámjogi szolgáltatások működéséhez, lehetővé téve az átjárhatóságot és a képzettség, kompetencia egységes elbírálását.

Az MSZT várja vámjogi ügyintéző szervezetek, vámügyintézők és vámjogi hatóságok jelentkezését az európai szabványjavaslattal kapcsolatos magyar álláspont kialakításához, illetve képviseletéhez. Érdeklődés esetén, részvételi szándékkal, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársunkat az alábbi elérhetőségek egyikén.

Krantz Domokos
főosztályvezető-helyettes
E-mail: d.krantz@mszt.hu
Tel.: (061) 456 6915