Új nemzetközi szabvány a valuták jelölésének kódjairól

ISO 4217:2015

http://www.iso.org/iso/img_ref1989_01.jpg

Mára természetessé és magától értetődővé vált, hogy fizetőeszközeink jelölési rendszere adott kódjeleken alapul, ám e kódrendszer mögött is komoly szabványosító tevékenységek és döntések húzódnak meg. Akár a nemzetközi tőzsdék pénzforgalmi tranzakcióit és kereskedelmi folyamatait, akár csak egy külföldi utazást tekintve létfontosságú számunkra a valuták jelölésének következetes és mindenhol egységes használata, hiszen csak így tudunk félreértések és anyagi károkozás nélkül tájékozódni a pénzügyi világban.

Az ISO 4217 Valuták jelölésének kódjai újonnan felülvizsgált és átdolgozott nemzetközi szabvány augusztus 1-jén jelent meg a pénznemkódok jelöléséről. Az új kiadás tartalmazza az adott területi egységekhez tartozó valuták háromjegyű betűkódjainak és az annak megfelelő háromjegyű számkódjainak szerkezetét, valamint szükség esetén az új valutakódok kibocsátásának lehetőségét.
Az előző kiadáshoz képest az új, átdolgozott szabvány csak a központi bankok vagy más állami hatósági szervek által benyújtott kérvényeket ismeri el, tehát csak a hivatalosan nyilvántartott pénznemekre vonatkozik. Ezen felül a szabvány pusztán a kódok meghatározásának módszereire koncentrál, nem magukra a jelölésekre. (A pénznemek listája és az ezekre vonatkozó útmutatók az ISO 4217 karbantartási ügynökségének titkárságán továbbra is elérhetők.)

E nemzetközi szabvány alkalmazható a kereskedelem és a pénzügy bármely területén, ahol valuták vagy pénzügyi alapok leírására van szükség. A szabvány nemcsak az egyedi felhasználók számára hasznos, hanem az automatizált rendszerek tartalombővítésére is alkalmas lehet.

A szabványok és egyes munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Érdeklődés esetén, a magyarországi bevezetés támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forráshttp://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1989

2015. szeptember