Változás a magyar vezetésű IEC/TC 13 Villamosenergia-mérés és -szabályozás nemzetközi szabványosító bizottságban

 „Kmethy GyőzőAz IEC/TC 13 Electrical energy measurement and control (Villamosenergia-mérés és -szabályozás) bizottság titkársági teendőit az MSZT látja el. A bizottság titkára Kmethy Győző úr 2017. július 1-től nyugalomba vonult és lemondott a titkársági posztjáról.

Néhány szó a bizottságról

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság IEC/TC 13 műszaki bizottsága a villamos energia fogyasztásmérő és vezérlőberendezéseinek szabványosításáért felelős. Ez az egyik legrégebbi IEC műszaki bizottság, melynek első szabványát 1931-ben adták ki. Titkárságát 1948 óta Magyarország (a Magyar Szabványügyi Hivatal, majd a Magyar Szabványügyi Testület) látja el. A magyar titkárság annak elismerése, hogy a villamos fogyasztásmérőt Bláthy Ottó szabadalmaztatta 1889-ben és hogy a – ma az ITRON-csoporthoz tartozó – Ganz Mérőgyár Kft. az egyik legjelentősebb gyártó. Az elektromechanikus (indukciós) mérők máig is az e szabadalomban leírt elvek szerint működnek. Az IEC/TC 13 ma az egyetlen olyan nemzetközi bizottság, amely magyar vezetés alatt áll. A magyar titkárság működését a Ganz Mérőgyár Kft. támogatja.

A bizottság működési területe váltakozó áramú és egyenáramú villamos energia teljesítmény- és fogyasztásmérésének és vezérlésének szabványosítása, az okos energiahálózatok részét képező okos mérők és rendszerek szabványosítása, valamint a fogyasztásmérők vizsgálóberendezéseire és vizsgálati módszereire vonatkozó szabványok kidolgozása. Az IEC/TC 13 magyar tükörbizottsága az MSZT/MB 842 Berendezések villamos energia mérésére és terhelésszabályozásra műszaki bizottság, amelynek elnöke eddig Kmethy Győző úr volt.

Kmethy Győző életrajza

Kmethy Győző a GNARUS MÉRNÖKIRODA Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Okleveles villamosmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után 1976-tól 1995-ig különféle villamos fogyasztásmérő eszközök fejlesztésével, rendszertervezéssel, nemzetközi ipari kapcsolattartással foglalkozott a Ganz Mérőgyárban. 1995-től a francia Schlumberger cégnél folytatja pályafutását. 2001-ben megalapítja a GNARUS MÉRNÖKIRODA Szolgáltató Kft.-t.

Az MSZT/MB 842 műszaki bizottság elnökeként folyamatosan részt vett az európai szabványok magyar nyelvű bevezetésében fordítóként és javaslatkészítőként egyaránt. Az IEC/TC 13 Villamosenergia-mérés, tarifa- és terhelésszabályozás műszaki bizottság munkájában 1986 óta vett részt. 1993 óta volt e műszaki bizottság titkára az MSZT támogatásával. 2000 szeptembere óta a több mint 70 vállalatot és intézetet tömörítő, a fogyasztásmérő berendezések adatcseréivel foglalkozó DLMS Felhasználói Szövetség elnöke. 2002 és 2004 között az IEC Szabványosítás Irányító Testület (SMB) helyettes tagja volt.

Kmethy Győző az európai szabványosításban is szerepet vállalt, az IEC/TC 13 európai tükörbizottsága, a CENELEC/TC 13 WG 02 munkacsoportjának vezetőjeként. Ez a munkacsoport az Európai Bizottság által kiadott M/441 Okos fogyasztásmérés szabványosítási mandátum alatt tevékenykedik, célja az okos fogyasztásmérésre alkalmazható, már meglévő szabványok azonosítása, továbbfejlesztése és új szabványok kiadása.

Ezúton köszönjük Kmethy Győző úrnak a magyar szabványosítás érdekében több irányban is végzett munkáját! A nyugalomba vonulása után hosszú és eredményes életet kívánunk!

A folytatás

Kmethy Győző úr nyugalomba vonulása után az ITRON és a Ganz Mérőgyár Kft. továbbra is támogatja az MSZT-t az IEC/TC 13 titkárságának továbbvitelében. Kmethy Győző utódául Bódi Béla urat javasolták, mely javaslatot az IEC el is fogadott. Köszönjük a Ganz Mérőgyár Kft.-nek és az ITRON-nak e terület folyamatos támogatását.

Bódi Béla életrajza

Bódi Béla a Ganz Mérőgyár Kft. mérési rendszerek marketingigazgatója. Villamosmérnök, 1990-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Posztgraduális képzést kapott a madridi Escuela De Organización Industrial egyetemen (Master of Industrial management) és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (Mérnök-közgazdász).

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) és a Société de l’Électricité, de l’Électronique et des Technologies de l’Information et de la Communications, a francia elektrotechnikusok és elektronikusok egyesülete (SEE) által létrehozott MEE-SEE Klub társelnöke. Folyékonyan beszél angolul és spanyolul.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2018. július