Új műszaki bizottság

Üzemanyagok jelölése

2015 márciusában a CEN Műszaki Igazgatósága (CEN/BT) a CEN-tagok támogatásával létrehozta legújabb projektbizottságát CEN/TC 441 Üzemanyagok jelölése (Fuel Labelling) névvel.

A projektbizottság feladata harmonizált grafikus megjelenítéseket és jelölési követelményeket összefoglaló, a piacra kerülő folyékony és gáznemű üzemanyagokra vonatkozó szabványok kidolgozása lesz. A bizottság foglalkozik az ásványolaj-származékokkal, szintetikus üzemanyagokkal, bioüzemanyagokkal, földgázzal, LPG-vel és hidrogénnel. A bizottság a működési területéből kizárta a villamos áramot.

Az előirányzott munka az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló EU-irányelv 7. cikkének támogatásaként folyik. A 7. cikk meghatározza, hogy a tagállamok felelőssége a piacon működő gépjárművek és a járművek által felhasznált üzemanyagok vagy elektromos töltőállomások összeférhetőségének egyértelmű meghatározása és azonosítása a fogyasztók részére. Az irányelv szerint ezt az információt a töltőállomásokon, a kutakon és töltőpisztolyokon, valamint a 2016. november 18. után piacra helyezett gépjárműveken és használati útmutatóikban is elérhetővé kell tenni.

A bizottság titkárságát a holland CEN-tagszervezet (NEN) látja el, az első, megalakuló ülésük várhatóan június elején, Brüsszelben fog zajlani. Ehhez és az ezt követő szabványkidolgozási munkához várja az MSZT az ágazatban érintett vállalatok, szervezetek, hatóságok jelentkezését.

Érdeklődés esetén, részvételi szándékkal, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársunkat az alábbi elérhetőségek egyikén.

Krantz Domokos
főosztályvezető-helyettes
E-mail: d.krantz@mszt.hu
Tel.: (061) 456 6915