Új, továbbfejlesztett irányelvek a géppel olvasható útlevelek vizsgálatához

A géppel olvasható útlevelek segítségével a gyorsabb ügyintézés és a bevándorlási adatbázisok pontosabb feldolgozása valósítható meg. Annak érdekében, hogy az útlevelek megfeleljenek a nemzetközi szabályozási követelményeknek, szabványosították azokat a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) 9303 számú dokumentuma szerint.

A géppel olvasható útlevelek tartósságának vizsgálatára vonatkozó ISO/IEC szabvány korábban hivatalos kísérője volt az ICAO-dokumentumnak, meghatározva az útlevelek megfelelőségéhez szükséges adatokat. Az ISO és az IEC nemrég frissítette a géppel olvasható útlevelek nemzetközileg elismert vizsgálati módszereire vonatkozó iránymutatásokat, hogy az sokkal robosztusabbá váljon és megfeleljen mai globalizált világunk igényeinek.

Az ISO/IEC JTC 1/SC 17 Cards and security devices for personal identification műszaki bizottság júliusban közzétette az ICAO műszaki jelentés helyébe lépő ISO/IEC 18745-1:2018 Test methods for machine readable travel documents (MRTD) and associated devices. Part 1: Physical test methods for passport books (durability) szabványt, mely meghatározza az ICAO követelményeinek való megfeleléshez szükséges minimális kritériumokat és vizsgálatokat, melyekkel a géppel olvasható útlevelek várható élettartama és tartóssága hatékonyabban meghatározható.

Az ISO/IEC 18745-1:2018 megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Magyar nyelven való bevezetésének lehetőségéről érdeklődhet a szabvtit@mszt.hu címen.

Forrás: ISO honlap

Nagy Gábor
2018. szeptember