Új szabványok a belső árnyékolókra a gyermekek biztonsága érdekében

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) az elmúlt fél évben három olyan szabványt tett közzé, amelyek várhatóan segítik a belső árnyékolók gyártóit abban, hogy termékeik biztonságosságát növeljék.

A szabványok kidolgozásának célja az volt, hogy csökkenjen a belső árnyékolók működtetéséhez használt zsinórok miatti balesetek kockázata. A szabadon lógó kötél ugyanis a kis gyerek nyaka köré tekeredhet és szerencsétlenebb esetben meg is fojthatja. Az ilyen balesetekről szóló beszámolók, riportok hatására a CEN Műszaki Igazgatósága sürgősséggel elfogadta az Európai Bizottság megbízását a szabványok kidolgozására.

A CEN/TC 33 WG3 munkacsoport által kidolgozott, a következőkben felsorolt szabványokban leírt megoldások alkalmasak lehetnek a biztonság növelésére mind az új termékek gyártása, mind pedig a már beépített árnyékolók esetén:

  • EN 13120:2009+A1:2014 Belső árnyékolók. Teljesítőképességi és biztonsági követelmények,
  • EN 16433:2014 Belső árnyékolók. Fojtás elleni védelem. Vizsgálati módszerek,
  • EN 16434:2014 Belső árnyékolók. Fojtás elleni védelem. A biztonsági eszközök követelményei és vizsgálati módszerei

Az MSZT 2014. június 1-jével tette közzé a három szabvány angol nyelvű változatát bevezető magyar szabványokat, amelyek így már a magyar nemzeti szabványrendszer részét képezik.

Az MSZ EN 13120:2009+A1:2014 szabvány meghatározza azokat a teljesítőképességi követelményeket, amelyeket az épületekre szerelt belső árnyékolóknak teljesíteniük kell. Foglalkozik ezen kívül a gépi működtetésű belső árnyékolók kialakítása, szállítása, szerelése, működése és karbantartása során jelentkező jelentősebb veszélyekkel is.

A szabvány minden belső árnyékolóra vonatkozik, függetlenül azok szerkezeti kialakításától és a felhasznált anyagok fajtájától, így többek között a következőkre is: belső reluxa, belső roletta, szalagfüggöny, méhsejtcellás redőny, pliszéfüggöny, római roló, buggyos /francia raffroló, lapfüggöny, spaletta.

Az alapszabvány módosításával a fojtás elleni védelemmel foglalkozó szakaszok kiegészültek a zsinórok különlegesen kockázatos helyzeteinek leírásával.

A szabvány magyar nyelvű változatának megjelenése 2014. szeptember 1-jén várható.

Az MSZ EN 16433:2014 új szabvány, nincs előzménye. Azokat a módszereket írja le, amelyekkel igazolni lehet, hogy a belső árnyékoló megfelel a fojtás elleni védelem MSZ EN 13120:2009+A1:2014 szabvány szerinti követelményeinek. Bár a drapériákra még nincs európai szabvány, ezt a szabványt az ilyen termékek vizsgálatára is lehet alkalmazni.

Az MSZ EN 16434:2014 szintén új, előzmény nélküli szabvány, amely követelményeket és vizsgálati módszereket ír elő egyrészt azokra a védőeszközökre, amelyeket a fojtás elleni védelem érdekében építenek be az MSZ EN 13120:2009+A1:2014 szerinti belső árnyékolókba, másrészt az MSZ EN 13561:2004+A1:2009 szerinti szúnyoghálókra.

Tekintettel az utóbbi két szabvány fontosságára is, magyar nyelvű változatuk kiadását az MSZT megbízás esetén, elsőbbséggel vállalja.

Az ANEC (The European consumer voice in standardization) örömét fejezte ki, hogy együttműködhetett a szabványok kidolgozóival és a gyártókkal, és ezzel elősegíthette a gyerekek otthoni biztonságát. De kulcsszerepük van ebben a szülőknek is és remélhető, hogy a lakossági veszélytudat növelése szintén elősegíti a kockázatok lehető legkisebbre csökkentését.

Mindennek feltétele a szabványok előírásainak tudatos alkalmazása minden érintett részéről.