Új szabvány a hegesztés kockázatainak felmérésére

A hegesztés biztonságára vonatkozó előszabványok, valamint a hegesztőüzemek munkahelyi egészségvédelmének és biztonságának irányítási rendszere keretében végzendő kockázatfelmérés támogatása céljából, az MHtE támogatásával 2015. december 1-jén magyar nyelven jelent meg az MSZ ISO/TR 18786 Egészségvédelem és biztonság a hegesztés területén. Útmutató a hegesztés gyártási tevékenységeinek kockázatfelméréséhez.

Ez a műszaki jelentés a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW), VIII. Egészségvédelem, biztonság és környezet bizottságának az ívhegesztés során figyelembe veendő lehetséges veszélyekre és kockázatokra vonatkozó megállapításait tartalmazza azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a hegesztő szervezetek számára a fémszerkezetek gyártása során alkalmazott hegesztések – beleértve a helyszíni és a javító hegesztést is – egészségvédelmi és biztonsági szempontjainak felméréséhez és útmutatást adjon a kockázatok csökkentését célzó ellenintézkedések meghatározásához. Táblázatokba rendezve tartalmazza a hegesztés és a rokon tevékenységek esetleges kockázatainak lehetséges következményeit, a lehetséges károsodásokat és károkat. A felsorolásokban szerepelnek a hegesztéshez kapcsolódó legáltalánosabb, széles, de teljes körűnek nem tekinthető egészségvédelmi és biztonsági szempontok. A szabvány tájékoztat a kockázat csökkentése céljából alkalmazható, lehetséges intézkedésekről, valamint a gyártási hegesztés munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének (MEBIR) részét képező kockázatfelmérési eljárások alkalmazásáról az MSZ EN 31010 Kockázatkezelés. Kockázatfelmérési eljárások (IEC/ISO 31010:2009) alapján. A szabvány a következő MSZ EN ISO 4063 szerinti hegesztési eljárásokra, valamint élelőkészítésre és köszörülésre vonatkozik: 

  • ívhegesztés (az eljárás azonosító számjele 1);
  • lánghegesztés (az eljárás azonosító számjele 3);
  • vágás és gyalulás [az eljárás azonosító számjele 8 (kivéve a 84-es lézersugaras vágást)].

Természetesen figyelembe vehető más, hasonló eljárások, mint forrasztás és keményforrasztás, fémszórás, előmelegítés és hegesztés utáni hőkezelés, mechanikus és lángegyengetés esetén is.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Szabó József
2015. december