Új nemzetközi útmutató a gyermekek biztonsága érdekében

http://www.iso.org/iso/img_ref1930_01.jpg

Mindannyian szeretnénk gyermekeinket a lehető legnagyobb biztonságban tudni. Ugyanakkor évente több mint 830 000 gyermek veszti életét olyan sérülések és balesetek következtében, melyeket meg lehetett volna előzni.

A közúti balesetek, az elesések, az égési sérülések, a mérgezések és a vízbe fulladás mellett a gyermekjátékok és az egyéb, nem kifejezetten a gyermekeknek szánt termékek is potenciális kockázatot jelentenek.

Mit tehetnek a szabványok? Az ISO és az IEC kiadott egy új nemzetközi útmutatót annak érdekében, hogy segítse a szabványok készítői mellett a kormányzati szerveket, a gyártókat és a hatóságokat. Az új átdolgozott ISO/IEC Guide 50:2014, Biztonsági szempontok. Útmutató a szabványokban és egyéb előírásokban megjelenítendő gyermekbiztonságról (Safety aspects - Guidelines for child safety in standards and other specifications) próbálja részletesen bemutatni azon veszélyeket, melyekkel a gyermekek nap, mint nap találkozhatnak, e mellett pedig gyakorlati javaslatokat ad arra vonatkozóan hogyan lehetne azokat elkerülni. Az ISO/IEC Guide 50 kidolgozásakor figyelembe vették a gyermekek különböző fejlődési szakaszait, és arra is törekedtek, hogy bemutassák milyen módon hat egymásra a termékek és a környezet.

ISO/IEC Guide 50: 2014 beszerezhető a kiado@mszt.hu e-mail címen a megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: www.iso.org

2015. május