Új műszaki specifikáció a MEBIR-auditorok felkészültségéről

– június 1-jétől magyarul is elérhető az MSZ ISO 45001:2018 –

Két héttel a világ első, a munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal (MEBIR) foglalkozó nemzetközi szabványának megjelenése után, az ISO kiadta azt a műszaki specifikációt, amely az ISO 45001-et auditáló szakemberek számára szükséges speciális felkészültséget írja elő.

Az ISO 45001 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval „szabványosítási történelmet" írt, amikor idén márciusban megjelent. Most pedig egy új, kiegészítő műszaki specifikáció, az ISO/IEC TS 17021-10   került közzétételre, meghatározva a szükséges készségeket és ismereteket azon testületek számára, akik auditálják a MEBIR-szabványt bevezető szervezeteket.

Az ISO/IEC TS 17021-10 Megfelelőségértékelés. Irányítási rendszerek auditját és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények. 10. rész: Kompetenciakövetelmények munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszerek auditálásához és tanúsításához célja, hogy összehangolt megközelítést biztosítson az ISO 45001 tanúsítások akkreditálásához.

Az új műszaki specifikáció az auditorokra vagy az ISO 45001 szabvánnyal kapcsolatos tanúsítási döntéseket meghozó személyekre irányul, és végső soron a tanúsító, az akkreditáló és a szabályozó testületeket szolgálja. Azt erősíti meg, hogy az ISO 45001 szerinti auditálást olyan személyek végezték és tanúsítási döntéseket is olyanok hozták meg, akiknek megvan az ehhez szükséges kompetenciájuk.

Catherine Montagnon, az ISO/IEC TS 17021-10 kidolgozásáért felelős munkacsoport egyik vezetője szerint az ISO 45001 számos követelményének eredményes auditálásához a munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos speciális készségek szükségesek. Ilyenek pl. a terminológia, az alapelvek, a fogalmak, az eszközök és a technikák alapos ismerete.

A műszaki specifikáció magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu vagy a g.czimer@mszt.hu e-mail-címen.

Egyúttal értesítjük a szabványalkalmazókat, hogy az MSZ ISO 45001:2018 magyar-angol nyelven június 1-jén megjelenik. Köszönjük a magyar nyelvű kidolgozáshoz hozzájáruló szervezetek, az ALFA-CON Tanácsadó Iroda és Oktatóközpont Kft., a Bernika Kft., az ÉMI-TÜV SÜD Kft. és az EMT Zrt. segítségét.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.
Forrás: az ISO honlapja

Czimer Gáborné
2018. május