Új műszaki jelentés készült a rádiófrekvenciás jelek optikai úton történő továbbításáról

(IEC TR 63098-1:2017)

Napjaink egyik széles körben kutatott távközlési területe az úgynevezett „radio-over-fibre" technológia, mely a rádiófrekvenciás jelek optikai úton (fényvezető kábeleken/vezetékeken) történő továbbítását teszi lehetővé. Ez a megoldás hozzájárul a fényvezetős és vezeték nélküli hálózati infrastruktúrák zökkenőmentes integrálásához, mellyel további lehetőségek adódnak a jövőbeli vezeték nélküli rendszerek, például az 5G és a 60 GHz-es hálózatok területén az új széles sávú szolgáltatások támogatására és megvalósítására.

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) TC 103 Rádióhírközlési rádióadó-berendezések bizottsága szeptember végén kiadta az IEC TR 63098-1:2017 műszaki jelentést, mely tájékoztatást nyújt a „radio-over-fibre" technológia alapkoncepciójáról, a jelenlegi és legújabb alkalmazásairól (elsősorban vezeték nélküli kommunikációs, műsorszóró és repülőtéri multilaterációs rendszerek esetében), és a kapcsolódó szabványokról.

Az IEC TR 63098-1:2017 megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Nagy Gábor
2017. december