Új műszaki bizottság az egészségügyben

A betegek személyközpontú kezelésben való részvételének alapkövetelményei

Örömmel tájékoztatjuk tisztelt olvasóinkat, hogy megalakult a CEN/TC 450A betegek személyközpontú kezelésben való részvételének alapkövetelményei (Minimum requirements of patient involvement in person-centred care) európai műszaki szabványosító bizottság. A bizottság titkárságát a közismerten magas ellátási minőséggel rendelkező és ebben érdekelt svéd tagszervezet látja el.

Az európai kutatások kimutatták, hogy a partnerként kezelt és személyközpontú, rendszerbe foglalt kezelésnek alávetett betegek nem csak elégedetten távoznak, de ezek a módszerek lehetnek költségtakarékos megoldások is. A bizottság célja, hogy európai szabványban határozza meg a minimális strukturális feltételeket, valamint a jó és biztonságos személyközpontú kezelés feltételeit a betegek és az egészségügyi szakemberek számára.

A szabvány a személyközpontú kezelés három alapelvét mindenképpen tartalmazni fogja:

  1. A páciens személyes indokait, pl. miért igényel segítséget, hogyan befolyásolják a tünetek az életvitelét, mit szeretne elérni.
  2. A közös döntéshozatalt, mely szerint a páciens, rokonai és az egészségügyi szakemberek együtt döntenek a kezelésről.
  3. A dokumentumokat, melyeket elérhetővé tesznek az összes résztvevő számára.

A készülő szabvány a működtetés oldaláról ajánl megoldásokat a tényleges kezelést megelőzően, a kezelés közben és az azt követő időszakban is, így elérhető a kezelés alatt állók részére. Alkalmazható lesz minőségbiztosítási és fejlesztési célokra a szolgáltatáshoz kapcsolódóan.
A szabvány alapinformációkat ad meg a közbeszerzéshez, oktatáshoz felügyeleti és tanúsítási célokra.

Érdekeltek lehetnek a magyar egészségügyben működő közszolgáltatók, magánszolgáltatók, a személyközpontú kezelésben érintett szervezetek képviselői, jogvédők, jogszabályalkotók, oktatási és kutatási intézmények, tanúsítók, érdekképviseletek.

Ha az Ön szervezete érintett a fentiekben és részt tudna venni az európai szintű szabványosítási munkában, kérjük, keresse Krantz Domokos főosztályvezető-helyettest a Szabványosítási Titkárságon, a szabvtit@mszt.hu címen.

Krantz Domokos
2016. november