Handful_of_Water_-_Kolkata_2011-03-16_1999_Cropped_ISO24518.jpgÚj irányelvek a vízellátási válság kezelésére

ISO 24518

Ha katasztrófa történik, a víz mint a legalapvetőbb erőforrás az, amely elengedhetetlen a túléléshez. Az ivóvíz hiánya hatalmas problémát jelent bizonyos országokban napjainkban is. Az új nemzetközi szabvány azokat a lépéseket sorolja fel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a vízellátásért felelős szervezetek bármilyen válsághelyzet idején a megfelelő előkészületeket végrehajtsák. Vészhelyzet esetén a szennyvíz és a csapadékvíz elvezetésének kiépítése is létfontosságú annak érdekében, hogy megakadályozzuk a járványok kialakulását/terjedését, illetve megelőzzük a környezetszennyezést. E nemzetközi szabvány előírja, mely kritériumokat kell teljesíteni, valamint azt, hogy milyen intézkedéséket kell tenni az eredeti állapot és szolgáltatás visszaállításához.

Az ISO 24518 Az ivóvíz- és a szennyvízszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek. A víziközművek válságkezelése (Activities relating to drinking water and wastewater services. Crisis management of water utilities) első a maga nemében, hiszen vízbiztonsággal foglalkozó dokumentumok rendelkezésre állnak, azonban egyik sem foglalkozik kifejezetten a vízművek válságkezelési stratégiáival. Az ISO 24518 a PDCA (Plan-Do-Check-Act) -megközelítésen alapuló válságkezelő rendszer jellemzőit vázolja fel a vízi- és szennyvízközművek szempontjából azért, hogy:

  • válsághelyzetekben is biztosítani tudják a vízellátást és a szennyvíztisztítást;
  • megfelelően együttműködhessenek az összes érintett hatósággal;
  • illetve hatékonyan kommunikálhassanak a nyilvánossággal.

Az ISO 24518 nemzetközi szabvány hasznos a vízügyi hatóságok, a vízellátó és szennyvízkezelő szervezetek és vállalatok, a vízmérnökök és vízügyi szaktanácsadók, valamint a válságkezelő szervezetek számára, hiszen irányelveket és példákat tartalmaz a válságkezelésre.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Érdeklődés esetén, a magyarországi bevezetés támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1994

2015. október